Home

Nieuws 2775 x bekeken 1 reactie

LEI: 45 procent bedrijven 'zeer klein'

Wageningen - De Nederlandse landbouw kenmerkt zich door grote verschillen in bedrijfsgrootte, concludeert LEI Wageningen uit het in 2014 ontwikkelde kengetal 'Standaard Verdiencapaciteit' (SVC). Met dit rekenmodel kan de bedrijfsomvang van bedrijven uit verschillende sectoren goed met elkaar vergeleken worden.

In 2014 kan met die SVC bijna 45% van de bedrijven als zeer klein worden aangeduid. Deze bedrijven realiseren slechts enkele procenten van de totale SVC die in de sector wordt behaald. De groep zeer grote bedrijven maakt ongeveer 6% uit van de totale groep bedrijven en realiseert 42% van de totale SVC.

Omvang in euro gestandaardiseerde netto toegevoegde waarde

Het kengetal Standaard Verdiencapaciteit is afgeleid van de Standaardopbrengst en meet de omvang van een bedrijf in euro gestandaardiseerde netto toegevoegde waarde. De gemiddelde bedrijfsomvang van bedrijven is in 2014 ongeveer 83.000 euro SVC. De glastuinbouwbedrijven schieten er met een gemiddelde van meer dan 400.000 euro duidelijk bovenuit. De overige graasdierbedrijven zijn juist gemiddeld heel klein. De publicatie NSO-typering 2015 is te vinden op de website van Wageningen UR.

Eén reactie

  • Ferm

    Interessant zou zijn om te weten met welke omvang het grootste inkomen voor de boer te behalen valt. Want de SVC zegt als ik het goed heb meer over de omzet, dan over wat je daar als boer aan overhoudt als inkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.