AlgemeenNieuws

Hollande vraagt steun voor boeren

Parijs – De Franse president François Hollande heeft de grote supermarkten in zijn land opgeroepen meer te betalen voor vlees, melk en andere producten van de boeren om de veehouders in zijn land te redden.

De Fransen moeten om diezelfde reden ook bereid zijn een paar cent meer voor hun biefstuk of karbonaatje te betalen.

Vleesprijzen

De president mengt zich met die oproepen in de steeds fellere woordenstrijd rond de ernstige crisis in de veehouderij. ”Ik doe een beroep op de grote supermarkten om de beloning te verhogen voor de veehouders waarvan velen in een moeilijke situatie verkeren door de huidige prijzen voor varkensvlees en rundvlees die lager liggen dan de productiekosten. De boeren kunnen niet leven van steun alleen, ze moeten een redelijke beloning ontvangen. Ik roep de winkeliers daarom op de consument kwaliteit en de boeren een goede prijs te bieden. Die consument moet op zijn beurt patriotisch zijn en Franse producten kopen.”

Een op de tien veehouders bijna failliet

Eerder verklaarde de Franse minister van landbouw Stéphane le Foll dat een op de tien veehouders op de rand van faillissement verkeert.

De bond van jonge boeren Jeunes Agriculteurs, de grote ‘motor’ achter de vele boerenprotesten van de afgelopen weken, is blij met de interventie van de president. Secretaris-generaal Stéphane Dornier: ”We waarschuwen nu al een jaar en er gebeurt maar niets. Het werd tijd dat de president zich zelf met de zaken ging bemoeien.”

Supermarkten houden zich aan afspraken van crisisberaad

De supermarkten zelf bijten inmiddels van zich af. De meeste bedrijven stellen dat ze zich houden aan de afspraken die twee weken geleden zijn gemaakt tijdens een crisisberaad over de situatie in de veehouderij. Bovendien hebben ketens als Intermarché en Leclerc laten weten dat ze ‘vrijwillig’ meer betalen voor varkensvlees om de ergste nood in die sector te lenigen.

‘Verwerkende industrie ook schuldig’

De supermarkten wijzen op hun beurt naar de verwerkende industrie. ”Als wij hogere prijzen rekenen, moet dat direct ten goede komen aan de boeren wat helaas niet altijd het geval lijkt te zijn,” aldus de Fédération des entreprises du commerce et de la distribution, de koepel van winkelbedrijven.

Beheer
WP Admin