Home

Nieuws 10 reacties

Hollande vraagt steun voor boeren

Parijs – De Franse president François Hollande heeft de grote supermarkten in zijn land opgeroepen meer te betalen voor vlees, melk en andere producten van de boeren om de veehouders in zijn land te redden.

De Fransen moeten om diezelfde reden ook bereid zijn een paar cent meer voor hun biefstuk of karbonaatje te betalen.

Vleesprijzen

De president mengt zich met die oproepen in de steeds fellere woordenstrijd rond de ernstige crisis in de veehouderij. ''Ik doe een beroep op de grote supermarkten om de beloning te verhogen voor de veehouders waarvan velen in een moeilijke situatie verkeren door de huidige prijzen voor varkensvlees en rundvlees die lager liggen dan de productiekosten. De boeren kunnen niet leven van steun alleen, ze moeten een redelijke beloning ontvangen. Ik roep de winkeliers daarom op de consument kwaliteit en de boeren een goede prijs te bieden. Die consument moet op zijn beurt patriotisch zijn en Franse producten kopen.''

Een op de tien veehouders bijna failliet

Eerder verklaarde de Franse minister van landbouw Stéphane le Foll dat een op de tien veehouders op de rand van faillissement verkeert.

De bond van jonge boeren Jeunes Agriculteurs, de grote 'motor' achter de vele boerenprotesten van de afgelopen weken, is blij met de interventie van de president. Secretaris-generaal Stéphane Dornier: ''We waarschuwen nu al een jaar en er gebeurt maar niets. Het werd tijd dat de president zich zelf met de zaken ging bemoeien.''

Supermarkten houden zich aan afspraken van crisisberaad

De supermarkten zelf bijten inmiddels van zich af. De meeste bedrijven stellen dat ze zich houden aan de afspraken die twee weken geleden zijn gemaakt tijdens een crisisberaad over de situatie in de veehouderij. Bovendien hebben ketens als Intermarché en Leclerc laten weten dat ze 'vrijwillig' meer betalen voor varkensvlees om de ergste nood in die sector te lenigen.

'Verwerkende industrie ook schuldig'

De supermarkten wijzen op hun beurt naar de verwerkende industrie. ''Als wij hogere prijzen rekenen, moet dat direct ten goede komen aan de boeren wat helaas niet altijd het geval lijkt te zijn,'' aldus de Fédération des entreprises du commerce et de la distribution, de koepel van winkelbedrijven.

Laatste reacties

 • John*

  de supers kunnen wel meer betalen, maar dat betekent dat t geld nog niet bij de veehouders en boeren terecht komt. in tijden van crisis kunnen initiatieven als tierwohl ingezet worden om deze beloningen op de juiste plaats te krijgen.

 • Jaap39

  Zoals gebruikelijk gaat de handel met de centen ervan door. Veel minder produceren is het beste middel. 
  Hiermee krijg je helaas niet alle monden gevoed. Lang leve de vrije handel in voedsel. 
   In de boer rommelt maar wat aan in de marge, als ie geluk heeft. 

 • hornblower

  bovenstaande mee eens, schaarste maakt de prijs.

 • John*

  dit is allemaal t gevolg van de overvloedige oogsten in 2014. alles is er voldoende en de kostprijzen en opbrengstprijzen dalen.

 • brutus71

  Die Hollande is een echte politicus, hij staat matig in de peiling, dus kan er echt nog wel stemmen bij hebben, in Frankrijk hebben boeren nog veel stemmen, dus daarom 
  probeert die Hollande de boeren een beetje naar de mond te praten, niet meer  en niet minder, hij komt ook niet meevechten omde crisis oplossen.

 • agratax2

  Het gaat er niet om of de verwerker of de supermarkt en daarna de burger meer kan en wil betalen. De vraag is 'Hoe krijgt de boer de zekerheid, dat hij dat meer ook in zijn zak krijgt'. Deze oproep van Hollande is niet meer dan het vragen om een gunst van de handel. Als de handel hier JA tegen zegt, heeft ze daarmee de Vrije Wereld Handel om zeep geholpen. Want wat geldt voor voedsel, moet ook gelden voor auto's of kleding etc. Het is zaak dat de hele Vrije Wereld Handel tegen het licht houden en onder zoeken of het wel zo'n goed plan geweest is om de mondiale welvaart en voedselzekerheid te verbeteren? Knopen we hier de CO2 emissie (Nederlandse fosfaat) rechten handel aan vast, krijgen we een totaal ander beeld, dan we nu hebben na alleen evaluatie van de Gemiddelde nationale inkomsten per land of regio. We weten allemaal hoe -arm- het grootste deel van de wereld bevolking is t.o.v. de Handelaren en kapitaal verschaffers.

 • agro1


  jaap39 in 2. voed de wereld en verhonger. alles is zeer ruim en aan bodemprijzen voorhanden. polcor zever over dreigende tekorten.

 • ikkethuis

  als Hollande de Supers meer wil laten betalen, en dit doorberekend wordt aan de consument, betekend dit dat de kiezers dus meer moeten betalen, maar dat zal hij er wel niet bij zeggen.

 • agratax2

  @ikkethuis. Dit is een goedkopere manier dan die we jaren terug in de EU hadden. Toen waren de prijzen voor de boer ook te laag, maar hij kreeg uit Staatskas bijgepast in de vorm van prijs aanpassing via importheffingen of rechtstreekse subsidie. Dit geld kwam indirect of direct uit de zakken van de burgers / consumenten. Hollande wil dat nu rechtstreeks zonder bureuacratische rompslomp en bijbehorende kosten. Dit idee lijkt mij echt de moeite waard om uit te werken op mondiale schaal, zodat iedere regio (land) niet meer of minder voor zijn voedsel moet betalen dan gezien de lokale inkomens en productie kosten gerechtveerdigd is. Dat dit de dood betekent voor de Vrije Wereld Handel en daarmee de multinationale handelaren heel veel geld gaat kosten moet de regeringen (zij moeten opkomen voor hun burgers) toch -worst- zijn. De primaire taak van overheden is volgens mij; 'Bevorderen van welzijn, gezondheid, educatie van hun burgers en zorgen dat onrusten en oorlogen worden voorkomen'. Soms betekent dit dat ze ingeslagen wegen moeten verlaten als blijkt, dat die een verkeerde kant op gaan en dat blijkt met vrijhandel het geval. Sinds we vrijhandel hebben van goederen en voedsel is het veschil arm rijk alleen maar toegenomen en heeft de vluchtelingen stroom meer weg van een niet te stoppen dijkdoorbraak.   

 • geen boer

  ook de kiezers in Frankrijk, net als overal, willen zo veel mogelijk product voor zo weinig mogelijk geld. De supermarkten weten dat als geen ander. Dit soort mooie woorden zal dus altijd gepalaver voor de bühne blijven, ondertijd worden alle leveranciers stelselmatig uitgeknepen; bij een paar cent meer loopt ook in Frankrijk iedereen naar de Aldi en Lidl.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.