Home

Nieuws 3 reacties

Hollande belooft boeren snel actie

Dijon/Lyon - De Franse president François Hollande heeft donderdag in Dijon gezegd dat de regering de problemen van veel veehouders snel aanpakt. Hij sprak tijdens een bezoek in de Bourgondische hoofdstad urenlang met vertegenwoordigers van de boeren.

Hollande zei dat er iets aan de lage prijzen wordt gedaan. Hij zei ook dat de voedselverwerkers rekening moeten houden met de boeren. Wat hij daarmee bedoelde is volgens Franse media nog onduidelijk.

'Extraatje verdwijnt in zakken supermarkt'

De boeren stellen onder de huidige omstandigheden verlies te lijden. Ze zeggen ook niets te hebben gehad aan de prijsverhogingen van vlees- en melkproducten die ruim een maand geleden zijn afgesproken na bemiddeling van de regering. Dat extraatje zou in de zakken van supermarkten, distributeurs en de voedselverwerkende industrie verdwijnen.

Toezegging voor €600 miljoen steun

De regering heeft woensdag €600 miljoen steun toegezegd, maar de boerenprotesten zijn voornamelijk verplaatst. Boeren blokkeerden vanaf het begin van de actie voornamelijk wegen in Normandië, maar daar werden de blokkades na de aankondiging van het steunpakket voor een belangrijk deel opgeruimd. Ook de blokkades rond Lille zijn opgeheven, maar de schoonmaak van de wegen vergt tijd. Maar elders in Frankrijk begonnen toen juist boerenacties.

Franse landbouwminister wil Europees beraad

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, wil in september met zijn Europese collega's overleggen over de zorgen van de Franse boeren, zo zei hij donderdag.

Blokkades rond Lyon snel opgeheven

De wegblokkades van protesterende veeboeren rond de Franse stad Lyon worden donderdag sinds 16.00 uur opgeheven. Ook blokkades van bruggen over de rivier de Seine tussen Le Havre en Rouen worden stopgezet.

Overleg met FNSEA

De boerenvakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers) had aangekondigd dat de acties bij Lyon worden stopgezet. De demonstranten trekken met hun tractors naar het centrum van Lyon, meldden Franse media. Ze gaan er overleggen met de voorzitter van de FNSEA, Xavier Beulin.

Overlast rond Lyon

De blokkades bij Lyon hebben voor lange files en veel overlast gezorgd. Het gaat om versperringen ten noordwesten van het centrum op de A6 bij de voorstad Limonest en versperringen op de A7 tussen Vienne en Lyon. Op tal van plaatsen zijn blokkades nog niet opgeruimd. Zo is volgens Franse media de autosnelweg A75 Clermont-Ferrand - Béziers nog steeds geblokkeerd bij Lempdes, 40 kilometer ten zuiden van Clermont-Ferrand.

Protest tegen geïmporteerd voedsel

Bij wegblokkades eerder op de dag hebben boeren zich tegen buitenlandse landbouwproducten gekeerd. Zo werd op een brug in Normandië geïmporteerd voedsel uit vrachtauto's gehaald en langs de weg gegooid. Andere weggebruikers mochten doorrijden. Boeren klagen dat steeds vaker ook Franse producten niet Frans meer zijn. Beroemde room uit Normandië zou bijvoorbeeld van melk uit België worden gemaakt.

Alleen nog Frans voedsel op scholen Mayenne

Het departement Mayenne heeft donderdag besloten in alle onderwijsinstellingen alleen nog Frans voedsel te verstrekken, waarvan de helft uit de buurt moet komen. Dat ligt in de lijn van de steunplannen van de regering die 100 procent Frans eten in overheidsinstellingen nastreeft.

Laatste reacties

 • toon stevens

  zijn wij nederlandse te braaf ,ik bedoel maar

 • Schaap1975

  als je dit met ALLE nederlandse boeren doet komt er ook actie vanuit de politiek!
  Alleen je moet dit met iedereen doen, en dan een goede achterban die kan onderhandelen en niet alleen praten en gelijk toegeven.

 • koestal

  De supermarkten hebben teveel macht,ze hoeven niet te voldoen aan de NMA, de zuivelfabrieken wel ,die moeten bij fusie of overname  toestemming vragen aan de NMA,dus een ongelijk speelveld dank zij Neelie Smit- Kroes  Eurocommissaris in de EU. Dus macht tegen onmacht.Dan zijn dit soort acties gewoon nodig.Oude autobanden zijn gelukkig niet zo duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.