AlgemeenNieuws

Handel in vvo’s is mager

Doetinchem – In de eerste helft van dit jaar zijn mondjesmaat vervangende verwerkingsovereenkomsten (vvo’s) afgesloten. Melkveehouders zijn afwachtend waardoor de handel beperkt is.

Veehouders die zelf geen mest willen verwerken, kunnen hun plicht overdragen aan een andere veehouders die meer mest verwerken dan nodig is. Dit gebeurt door middel van een vvo. “De vraag naar vvo’s is mager”, meldt Theo Willems, mestverwerker en -exporteur in het Limburgse Horst. Hij sluit vvo’s af voor gemiddeld 70 cent per kilo fosfaat. Willems: “Het is rustig op de markt. Varkenshouders hebben weinig geld om vvo’s af te sluiten. We moeten het hebben van de melkveehouders maar die wachten nog af.”

‘Dagelijks contracten’

Ids Schaap van Mestverwerken.nu zegt dat de handel in vvo’s nog wel doorloopt, ondanks de zomerperiode. “Het is niet zo druk als in de periode februari tot mei, maar we sluiten dagelijks nog wel contracten af. Dit zijn voornamelijk melkvee- of varkenshouders buiten de concentratiegebieden.” De vvo’s bij Schaap kosten €1 tot €1,30. “Een stabiele prijs”, zegt hij.

Grootste groep moet nog komen

De grootste groep veehouders die hun mestverwerkingsplicht nog dit jaar willen overdragen aan een andere veehouder, moet nog op de markt komen. Schaap: “Ik schat dat 70 procent van de veehouders die hun mestverwerkingsplicht willen invullen met een vvo dit nog moeten regelen. Zij zullen in het laatste kwartaal van dit jaar zich op de markt melden om als nog een contract af te sluiten.” Vorig jaar werden de meeste vvo’s afgesloten op het laatste moment, in december. Zo bont zal het dit jaar niet worden, verwacht Schaap. “De eindsprint voor vvo’s zal eerder starten dit jaar. Veehouders zullen niet meer tot het allerlaatste moment wachten”, vermoedt hij.

Beheer
WP Admin