AlgemeenNieuws

Grondmarkt onzeker door fosfaatrechten

Nieuwegein – De komst van fosfaatrechten laat zich voelen op de grondmarkt. Het aantal transacties is afgenomen sinds staatssecretaris Dijksma haar plan bekendmaakte. Dat zegt vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2015, dinsdag in Nieuwegein. Hoe de grondprijs zich de komende maanden gaat ontwikkelen is onzeker.

“Onzekerheid is slecht voor de grondmarkt”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de agrarische vakgroep van NVM. “Van belang is dat de doorstroming van landbouwgrond op gang blijft.” De gesignaleerde afname in het aantal transacties is te wijten aan onzekerheid over de fosfaatrechten. Zo is nog onduidelijkheid over het precieze aantal rechten per melkveehouder, over de verhandelbaarheid en over de waarde. Klijsen: “Uitbreiding in de melkveehouderij ligt nu stil.”

Dip in grondtransacties

Klijsen benadrukt dat het moeilijk voorspellen is wat de onduidelijkheid over de fosfaatrechten voor impact heeft op de grondprijs. De meeste grondtransacties vinden normaliter plaats in de periode oktober tot mei. Na de zomer is er altijd sprake van een dip in aantal transacties.”Of die dip dit jaar groter wordt, weten we nog niet. Maar we maken ons daar wel zorgen over”, zegt de voorzitter.

Medebestuurslid van de agrarische vakgroep en makelaar Jaap Ridderhof verwacht dat melkveehouders wachten met grondaankoop. “Als je wilt uitbreiden heb je grond nodig maar ook fosfaatrechten. Onduidelijk is nog wat die gaan kosten. De grondprijsstijging die we de afgelopen tijd hebben gezien zal minder groot zijn. Wellicht stabiliseert de grondprijs in bepaalde gebieden”, aldus Ridderhof.

Vraag overstijgt aanbod grond

In de eerste zes maanden van dit was de vraag naar grond groter dan het aanbod, aldus de grootste makelaarsvereniging. Vooral vanuit de melkveesector was er veel belangstelling, mede als gevolg van de afschaffing van het melkquotum en de invoering van de zogenoemde Melkveewet (grondgebonden melkveehouderij).

Het aantal transacties van landbouwgrond lag in de eerste helft van dit jaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De grondprijzen stegen licht. Volgens NVM lag de gemiddelde grondprijs in Nederland in die periode op zo’n €56.000 per hectare. Dat is €3.000 per hectare hoger, vergeleken met de gemiddelde prijs in 2014.

Stabilisatie in het Zuiden

In heel Nederland stegen de grondprijzen in de eerste zes maanden van dit jaar. Behalve in het Zuiden. Daar was sprake van een stabilisatie. Echter, daar liggen de grondprijzen wel hoger (€63.000 per hectare) dan in het Noorden. Daar is de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld €46.000 per hectare betaald voor landbouwgrond.

Beheer
WP Admin