Home

Nieuws 18 reacties

Grondmarkt onzeker door fosfaatrechten

Nieuwegein – De komst van fosfaatrechten laat zich voelen op de grondmarkt. Het aantal transacties is afgenomen sinds staatssecretaris Dijksma haar plan bekendmaakte. Dat zegt vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2015, dinsdag in Nieuwegein. Hoe de grondprijs zich de komende maanden gaat ontwikkelen is onzeker.

"Onzekerheid is slecht voor de grondmarkt", zegt Ard Klijsen, voorzitter van de agrarische vakgroep van NVM. "Van belang is dat de doorstroming van landbouwgrond op gang blijft." De gesignaleerde afname in het aantal transacties is te wijten aan onzekerheid over de fosfaatrechten. Zo is nog onduidelijkheid over het precieze aantal rechten per melkveehouder, over de verhandelbaarheid en over de waarde. Klijsen: "Uitbreiding in de melkveehouderij ligt nu stil."

Dip in grondtransacties

Klijsen benadrukt dat het moeilijk voorspellen is wat de onduidelijkheid over de fosfaatrechten voor impact heeft op de grondprijs. De meeste grondtransacties vinden normaliter plaats in de periode oktober tot mei. Na de zomer is er altijd sprake van een dip in aantal transacties."Of die dip dit jaar groter wordt, weten we nog niet. Maar we maken ons daar wel zorgen over", zegt de voorzitter.

Medebestuurslid van de agrarische vakgroep en makelaar Jaap Ridderhof verwacht dat melkveehouders wachten met grondaankoop. "Als je wilt uitbreiden heb je grond nodig maar ook fosfaatrechten. Onduidelijk is nog wat die gaan kosten. De grondprijsstijging die we de afgelopen tijd hebben gezien zal minder groot zijn. Wellicht stabiliseert de grondprijs in bepaalde gebieden", aldus Ridderhof.

Vraag overstijgt aanbod grond

In de eerste zes maanden van dit was de vraag naar grond groter dan het aanbod, aldus de grootste makelaarsvereniging. Vooral vanuit de melkveesector was er veel belangstelling, mede als gevolg van de afschaffing van het melkquotum en de invoering van de zogenoemde Melkveewet (grondgebonden melkveehouderij).

Het aantal transacties van landbouwgrond lag in de eerste helft van dit jaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De grondprijzen stegen licht. Volgens NVM lag de gemiddelde grondprijs in Nederland in die periode op zo'n €56.000 per hectare. Dat is €3.000 per hectare hoger, vergeleken met de gemiddelde prijs in 2014.

Stabilisatie in het Zuiden

In heel Nederland stegen de grondprijzen in de eerste zes maanden van dit jaar. Behalve in het Zuiden. Daar was sprake van een stabilisatie. Echter, daar liggen de grondprijzen wel hoger (€63.000 per hectare) dan in het Noorden. Daar is de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld €46.000 per hectare betaald voor landbouwgrond.

Laatste reacties

 • haam

  Denk dat de lage melkprijs een veel grotere factor is dan de fosfaatrechten  , omdat dat  nog maar voorstellen zijn .

 • koestal

  Blijkbaar zijn er nog veehouders met veel geld ondanks de lage melkprijs .

 • simpel boerke

  @1 dat speelt zeker mee, maar de onzekerheid speelt overduidelijk ook een grote rol. Niemand weet waar hij echt aan toe is, vandaar dat er een afwachtende houding ontstaat.

 • Jaap39

  Veel geld of financieringsruimte koestal.

 • lepercheron 46

  Zijn de invoering van fosfaatrechten toch nog ergens goed voor.

 • joohoo

  Alle grond na 2 julie gekocht veranderd niks aan je fosfaat refferentie!.
  Er zijn in de 2e kamer wel erg veel tegenstanders van fosfaatrechten, tegen de tijd dat er duidelijkheid komt zit de mais al lang in de kuil.

 • boer drenth


  Welke veehouder heeft nog de financiele mogelijkheid om grond te kopen. Als je de voormannen hoord moeten ze ook al de varkens boeren ruimhartig van de fosfaat af helpen. Ik denk dat de meeste veehouders op dit moment wel behoorlijk rustig zijn. En de meeste centen hebben ze al uitgegeven.

 • Schoen

  Onzin verhalen grond in de omgeving zijn maar zelden tekoop.Je gaat geen grond op 5 km kopen of meer.Ik heb pas twee stukken gekocht binnen een km Ben er blij mee.

 • LUCTOR

  Er is ook weinig aanbod van grond de meeste transacties vinden in het voorjaar plaats. Zo meld deze club ook dat de huizen prijzen stijgen vermeld er dan ook bij in de prijsklasse tot 2ton hierop kunnen twee verdieners nog eeen hypotheek krijgen alles wat hier boven zit zit nog muurvast. Zo ook de grondmarkt heeft niets met de fosfaat rechten te maken. Zo kan de prognose ook zijn dat de mestafzet na invoering van de fosfaat rechten torenhoog zal worden en wat gaat de voerprijs worden royaal in de fosfaat rechten en schaars in grond zal het ook niet worden. Wat zal de grondprijs worden als fosfaat rechten alleen via grond overdraagbaar zijn.

 • peter1939


  Grondprijs zal zakken doordat er veel stoppers komen, rente niet veel lager kan, je fosfaatrechten nodig hebt bij uitbreiden waarop je kunt afschrijven itt grond. Grond het nieuwe quotum klopt dus niet.....stabilisatie is te positief gesteld.....en de melkprijs is natuurlijk slecht.....

 • piethermus1

  peter1939...
  Niet alleen boeren kopen landbouwgrond. Als een prijs van iets ver genoeg daalt of men op een andere manier gewoon interessant vinden, stappen niet-boeren in die geld hebben. Het is dus een illusie te denken dat alleen boeren de grondprijs voor landbouwgrond bepalen.

 • landboer


  Joohoo alle grond voor 2 julie ook niet.

 • pietbongers

  grond als beste rendament als je jij geld op bank zet krijg je 1% als je grond koopt voor 60000 en je verhuurt dit voor 1600 euro en je laat er 14 m3 nest op rijden waar je 20 euro voor bij krijgt en dan straks mog een 370 euro premie dan heb je een kleine 4 % rendament ,dan ga je toch grond kopen 

 • schoenmakers1

  als je verhuurd rijd de huurder mest

  idem voor de premie

  en wat doen we met de waterschapsheffing

 • peter1939


  idd pieterhermus, zal dus eerst dalen zoals ik ook voorspel, ben het met je eens....boeren kopen de grond niet zo snel meer voor gekke prijzen.......ruwvoer en bijprodukten is vaak makkelijker op te scoren in BEX en zo meer koeien te houden. Dus fosfaatrechten en vooraankoop werkt sneller en efficienter...

 • piethermus1

  De prijzen van goederen, zoals grond, staan in verhouding tot de prijzen van anderen goederen, zoals trekkers, auto's melk, graan etcetera. Prijzen  zullen dalen of stijgen, maar de grondprijs zal nooit een fractie worden van wat die nu is. Het is vaak wensdenken van bepaalden wat het zal worden. Ik weet het dus niet en ben daar niet zo stellig in.  

 • Fermer

  @piethermus, zaken als grond horen in waarde in verhouding tot de prijzen van melk, graan en andere agrarische zaken te staan. Maar dat is nou net het punt. In Nederland heeft de overheid zo'n impact gehad, lees opgedreven, op de grondprijs, dat die relatie volkomen scheef zit. Ik denk dat wel 50% van de nu nog boeren duur land aan de overheid heeft verkocht, en de rest heeft via die boeren (deels) meegeprofiteerd van die zak met geld. Als jij zegt dat de grondprijs in Nederland in verhouding tot de prijzen van andere zaken staat, waarom is die verhouding in buurlanden dan geheel anders? Kortom, een luchtbel.

 • piethermus1

  @ emmerei.... Klopt deels... De grondprijs staat in geen verhouding tot de prijzen van landbouwproducten die de boer krijgt, maar wel in verhouding tot bijv de huizenprijs, of de prijs van een trekker. Als je ziet wat een auto of een huis, dus de duurder dingen, een jaar of 5, 10, 20, 30 geleden kostte en landbouwgrond, dan zie je een redelijke parallel in stijging. Bovendien heb je in ons drukke land te maken met schaarste omdat iedereen wat denkt te moeten vinden, wat derhalve op zich al een prijsopdrijvend effect heeft.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.