Home

Nieuws 4 reacties

Geen winning schaliegas komende vijf jaar

Den Haag - De komende vijf jaar komt er geen commerciële opsporing en winning van schaliegas in Nederland. Bestaande vergunningen voor de opsporing (proefboringen) worden ook niet verlengd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Eind dit jaar besluit het kabinet of schaliegaswinning in Nederland een optie voor in de toekomst blijft. Als dat inderdaad zo is, dan sluit minister Henk Kamp (Economische Zaken) eventuele onderzoeksboringen niet uit. Dat gebeurt dan op zijn vroegst in 2018. Commerciële boringen kunnen dan in 2020 aan de orde komen, zei Kamp in een toelichting.

Nederland wil met andere landen wetenschappelijk onderzoek gaan doen naar de winning van gas uit schalie (gesteente in de diepe bodem). Onderzoeksboringen zullen dan ook in opdracht van de overheid plaatsvinden en niet in opdracht van bedrijven. De winning is omstreden omdat er schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan.

Het kabinet wil pas een besluit nemen over schaliegas als het Energierapport klaar is eind dit jaar. Omdat daarin ook de ontwikkelingen met andere energiebronnen staan, kan een afweging plaatsvinden in breder verband, aldus Kamp.

In december had het kabinet al besloten dat er deze kabinetsperiode, tot 2017, geen schaliegas zal worden gewonnen. De Tweede Kamer wilde dat evenmin, maar onduidelijkheid was er over proefboringen. PvdA en GroenLinks wilden ook dat niet. Volgens Kamp is een onderzoeksboring iets anders dan een proefboring. Bij die laatste wordt vooral gezocht naar schaliegas.

De afgelopen twee jaar heeft het kabinet verschillende onderzoeken naar de gevolgen van de schaliegaswinning laten uitvoeren. Daarin zijn ook de maatschappelijke effecten, mogelijke opbrengsten en kosten van de winning meegenomen. Volgens Kamp blijkt dat de winning op een verantwoorde manier is uit te voeren. Maar er zijn ook nadelen en risico's. Bovendien is er veel verzet onder de bevolking tegen de winning, zei de minister.

Omdat er nog geen proefboringen plaatsvonden, is volgens Kamp nog niet duidelijk hoeveel schaliegas aanwezig is en of de winning rendabel is.

Laatste reacties

 • info36

  De Amerikanen zijn iets voortvarender. Zijn in enkele jaren tijd zelfvoorzienend geworden. 

 • veldzicht

  De milieumaffia heeft weer zijn zin ,wat schreeuwen en mensen bang maken de regering gaat wel weer door de knie-en,nu heb ik er ook geen verstand van
  maar die groene rakkers vertrouw ik al helemaal niet meer, die zijn overal op tegen behalve hun windmolentjes ook al kost dat tientallen miljarden meer.

 • alco1

  @Veldzicht.
  Als mensen economie uit het oog verliezen is het belachelijk om onderzoek naar schaliegas te doen
  Van economie snapt niemand blijkbaar iets en het is zo éénvoudig.
  We hebben twee soorten economie.
  De buitenlandse economie laat de balans zien van de geldstroom van wat er uit een land gaat minus wat er binnen komt.
  Nederland staat net als Griekenland behoorlijk aan de negatieve kant.
  Dan de inlandse economie, waarop ook de EU landen naar elkaar toe gecoorrigeerd worden met het bruto nationaal product. Het steeds minder beschikbaar wordende geld wordt gecompenseerd met het steeds sneller laten rondgaan van het geld. ( Zo lijkt het nog goed te gaan)
  Zie het als een stoelendans. Als er genoeg stoelen zijn ( de balans goed is in de buitenlandse economie) is iedereen rustig.  
  Zodra er stoelen weg genomen worden, wordt men onrustig. Dit wordt in Griekenland nog versterkt door het feit dat er in Griekenland extra stoelen worden weggenomen, omdat er een wanbetaling is voor belastingen.
  Mensen reageren behouden en willen eerst een vrije stoel voor zich zien, voordat ze verder lopen. De economie stagneert, wat men recessie noemt.
  Men noemt als oorzaak het vast houden van geld. Maar het is een gevolg van de balans in de buitenlandse economie. 

 • veldzicht

  Gr.links en PvdA willen nog niet eens dat er onderzoek komt of het wel veilig
  kan en of het economisch is, stel je voor dat het positief uitvalt en je wil tenslotte wel tegen blijven anders krijg je greenpaece en milieudefensie in je nek
  dat is wel het laatste wat je wil,het heeft weinig meer met democratische beslissingen te maken maar meer met mensen belazeren en de grootste bek.

Of registreer je om te kunnen reageren.