AlgemeenNieuws

Franse veehouders willen Tour blokkeren

Gap – Franse veehouders dreigen de doortocht van de etappes van de Tour de France door de Alpen te blokkeren. Ze willen daarmee protesteren tegen het uitblijven van maatregelen om de wolven beter onder controle te houden. Vorig jaar zijn in Frankrijk minstens 8.500 schapen en lammeren door wolven verslonden.

”We zijn niet tegen de wolf maar de situatie is onhoudbaar geworden. Niemand houdt ’t onder controle. We sluiten prikacties niet langer uit, sommige schapenhouders zijn bereid om de doorkomst van de Tour de France te blokkeren”, aldus Jean-Paul Comte, voorzitter van de regionale boerenbond FRSEA in Provence-Alpes-Côte d’Azur, de regio in het zuidwesten van Frankrijk. De Tour komt op 22 en 23 juli door dit gebied voor de 17e etappe van Digne-les-Bains naar Pra Loup en de 18e van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne.

In Frankrijk lopen enkele honderden wolven rond, die hun territorium de laatste jaren ook voortdurend hebben uitgebreid. Vorig jaar zijn  8.560 schapen en lammeren aangemeld voor de schaderegeling van de overheid, maar dieren die daarvoor niet worden aangemeld, tellen daarbij niet mee. De boerenbonden willen vooral dat de wolf niet langer beschouwd wordt als beschermde diersoort zodat ze ze af kunnen schieten als ze hun kudde aanvallen. Tot nu toe is afschieten maar zeer beperkt toegestaan; vorig jaar zijn in totaal 19 wolven op die manier gedood terwijl het maximum voor dit jaar 34 is. De bonden eisen nu op korte termijn overleg met premier Manuel Valls of er komen acties tegen de Tour.

Beheer
WP Admin