Home

Nieuws 33 reacties

Frankrijk komt actievoerende veehouders te hulp

Parijs – De Franse regering neemt een reeks maatregelen om de nood onder de veehouders te lenigen.

Er komen onder meer een schuldsanering en uitstel van betaling van belasting en sociale lasten maar ook is er geld voor herstructurering van de hele sector inclusief het versterken van de binnenlandse markt én de export.

Boerenprotesten

Dat heeft minister Le Foll van landbouw meegedeeld. Grote delen van Frankrijk stonden gisteren opnieuw in het teken van de boerenprotesten die uitgebreider en heviger waren dan begin deze week. Zo werden onder meer de autoweg tussen Lille en Parijs, toegangswegen tot steden als Caen en Brest en ook een aantal toeristische attracties geblokkeerd. De boeren wilden die blokkades niet direct na de aankondigingen van Le Foll opruimen maar zich 'eerst enkele uren beraden.'

Boeren blokkeren een web nabij Ifs.

Verhogen van prijzen

Volgens Le Foll gaat het eerst en vooral om het verhogen van de prijzen. De minister vindt dat er na eerder overleg al heel wat bereikt is. ''W zitten voor varkens op €1,38 per kilo terwijl we naar €1,40 per kilo toe willen. Voor rundvlees was het doel 20 cent meer en daarvan hebben we al 10 cent binnen.'' Volgende speerpunt is het verlichten van de schulden 'want die drukken enorm op de veehouders'. De nationele investeringbank kan daartoe tot €500 miljoen aan bankkredieten verstrekken terwijl er ook voor €50 miljoen aan rentesubsidie beschikbaar is.

Slechte structuur

De regering wil daarnaast vooral wat doen aan de slechte structuur van de veehouderij, met veelal kleine boerenbedrijven en verouderde slachterijen. Dat moet er mede toe dienen de zwakke concurrentiepositie van de Franse veeteelt, zeker in het buitenland, te versterken. Le Foll : ''Talloze landen willen Frans vlees kopen. Daarom trekken we €10 miljoen uit om de export te bevorderen.'' Binnen de sector zelf zou tenslotte meer op contractbasis gewerkt moeten worden, zoals nu bijvoorbeeld al verplicht is in de Franse zuivelindustrie.

Laatste reacties

 • maiskolf

  1 keer de weg op. En ze hebben al wat bereikt. Zouden we hier ook moeten doen.

 • hm

  moeten wij hier ook doen vooral in vakantietijd staan de wegen zo vast 
  maar ja de nederlandse boer is veulste bange  ze laten het liever aan de LTO over

 • Jaap39

  Nee hoor, niet te bang hm. De ondernemers van nu voelen zich daar te groot, te wijs, te belangrijk en te hautain voor. Dat gaat dus niet gebeuren zoals in Frankrijk. Liever roemloos ten onder als beleg op je brood. 

 • piethermus1


  In februari tijdens de wielerwedstijd Gent-Wevelgem stonden massaal Begische boeren met hun trekkers land het parcours. Ze wilden een beter prijs voor hun product, zoals aardappelen. Als je weet dat er 28 miljoen ton aardappelen geproduceerd zijn in 2014 in Noordest-Europa, terwijl de markt maar 22 miljoen ton aankan, dan is zulk boerenprotest lachwekkend. Die Belgen zullen eerst de oorzaak bij hun eigen overproductie moeten zoeken ipv dom te gaan protesteren. Met de Fransen is het al net zo. Het is in het Latijnse Frankrijk al net zo'n pamper en pappen nathouden cultuur zoals we in Griekenland kennen. Ook ik heb afgelopen jaar een slecht aardappeljaar gehad en daarover meer dan gefoeterd, maar ben desondanks realitisch dat als er van iets te veel is, dat het een zeer slechte prijs oplevert. Daarbij is het ronduit schandalig dat Franse boeren buitenlandse vrachtwagens openbreken en de spullen moedwillig vernielen. Vanm andermans eigendommen blijf je af. Dan kunnen net zo goed de eigendommen van dat soort Franse boeren gaan vernielen.

 • louxxl


  Voor velen zal dit al te laat zijn! 25.000 bedrijven staan hier op springen, is 10% van alle franse boerenbedrijven. Aangezien elke boer zorgt dat zo'n 7 anderen werk hebben gaat het dus om min 150.000 banen die op de tocht staan.
  Als de aangekondigde noodmaatregels weer van die gebruikelijke lapmiddeltjes zijn, dan heb ik er een zwaar hoofd in! 
  Niet overtuigd dat het hier slecht gaat? Een onderzoek INSEE heeft uitgewezen dat de 100 euro verdient door een franse boer in 2010 nu, na bijna 5 jaar, gesmolten zijn naar 86 euro. Het europese gemiddelde is in diezelfde periode gestegen naar 110 euro. Voor Duitsland zelfs naar 138 euro.
  Sorry voor diegenen die vast zijn komen te staan. Helaas moet je in Frankrijk eerst de straat op voordat je serieus genomen wordt en er gepraat en onderhandelt kan worden.

 • biouge


  ben zelf ook geweest gisteravond, we meoten nog nietvstoppen er zit mer in de leiding.....

 • Mozes

  Frankrijk exporteert meer agrarische producten dan ze importeren. Hoe kunnen ze het in hemelsnaam in hun hoofd halen om buitenlandse vrachtwagens aan te vallen. 

 • Mozes

  Ik vraag mij af hoe Frankrijk op de lagere termijn concurrerend wil blijven tegenover de rest van Europa. Het ontwikkelt zich tot een groot Griekenland. 

 • koestal

  oude autobanden kosten niet zoveel

 • Fermer

  @Mozes, Frankrijk heeft tot nu toe moedwillig de boeren 'beperkt' van omvang gehouden. Wilde je wat kopen, dan werd eerst gekeken of je er recht op had ivm. grote en arbeidseenheden per VAK. Omdat je toch al gauw een 80 -100 ha. per bedrijf hebt hier, met een 350.000 liter melk en een aandeel graan in je bedrijfsvoering, zullen ze echt nog niet massaal omvallen.
  Punt is wel dat men ook hier niet buffert vanwege hoge afdrachten aan de staat igv. winst, en dat de banken hier niet door kunnen financieren want de grondprijs wordt kunstmatig laag gehouden. Maar misschien is dat wel veel gunstiger dan de grondbubbel waar de Nederlandse boer z'n bedrijfsvoering uit financieert.
  En concurrerend is de franse agro-industrie zeerwel, zie de winsten die de graanhandels, slachterijen en vooral melkfabrieken hier maken, punt is dat men de boer nog niet genoeg betaalt. Voorlopig zal dat ook nog wel zo blijven, want tegenover de bedrijven in moeilijkheden staan er nog veel die nog willen groeien, en werken ze met contracten.

 • schoenmakers1

  als we hier hulp vragen aan dijksma dan is standaard het antwoord, mag niet van brussel, heeft frankrijk geen verantwoording in brussel

 • Almagro

  De concurentie kracht van Frankrijk binnen Europa is slecht, laat staan mondiaal .
  De landbouw drijft op subsidie en zal de komende jaren totaal saneren en de regering heeft geen geld om dit te bekostigen. De industrie, neem als voorbeeld de auto industrie, kan niet zonder steun overleven. Zelfs de Franse taal wordt nergens meer gesproken. Neem dan nog het verouderde arbeids/pensieon systeem , en zie daar een tweede Griekenland. Maar dit keer gaat het om zoveel miijarden meer dat Europa niet kan en wil betalen.

 • biouge


  net op t nieuws gezien, nederlandes vrachtauto met nederlands melkpoeder leeggehaaldd  in retagne, wat moet die melk in frankrijk, laat ze de grenzen voor nederlandse , belgiscge en duitse zuivel maar dicht gooien, zou een goede zaak zijn

   

 • Fermer

  @Zents beheer, alle EU landbouw drijft op EU subsidies, alle overige industrieen verlaten onze hoge lonen landen zonder subsidies, alleen geld bijdrukken redt ons (nog). Zonder minimum loon zal Duitsland ook een stevige veer laten, en raakt ons gas op, dan zal de tuinbouw, Nl.'s grootste export, zonder goedkoop gas ook de poorten kunnen sluiten. De concurrentie kracht van Frankrijk lijkt slecht, maar is welzeker gefundeerd, en zal door zelfvoorziening lang het hoofd boven water houden.

 • Almagro

  #14 emmerei, we zullen zien.

 • Mozes

  @biouge, wat moet Franse kaas in Nederland? En waarom zuivelproducten van Danone in Nederlandse winkels? Laten ze dat in Frankrijk houden. 

 • bert bert

  Iedereen heeft gelijk maar nu nemen we fabrilac ook over en binnekort nog een grote zuivelgigant die de melk ophaalt en we zijn dan zeker kapot .dan nemen ze de boeren nog over en zijn we werkman op het bedrijf dat we denken dat we opgebouwd hebben ,de fransen weten dat nu al maar het moet in heel europa zo gaan,Een boer werkt en zwoegt ,maar het produkt moeten we afgeven .Ja je kunt de melk niet bewaren 

 • piethermus1


  Bert bert... Je hoeft geen boer te worden... Dat is ondanks alles toch een keuze...

 • japke33

  Zo moet je actie voeren! Nu de tour nog blokkeren, dan krijg je de wereldpers erbij. Dan zullen ze toch wel een beetje bang worden in Parijs!

 • Burnetti

  Eigen handel is geblokkeerd. Vrachtauto's vol te bederven. Wie raak je nou? De vakantieganger? Die is een dag kwijt. Het logistiek bedrijf is een vrachtwagenlading kwijt. Japie denk je echt dat dit oplossing biedt? Wat is nou 600 miljoen? Voor de bühne.
  Maar probeer het gerust in Nederland als je denkt dat het helpt.
  de Cross is nu. Probeer het gerust! Zien wat je bereikt.

 • Almagro

  #16 Mozes en wat te denken van de Franse wijn ?
  De wijn uit Chili of Zuid Afrika is veel beter én goedkoper, dus uit de schappen met die Franse troep. Of op de Franse manier : vrachtwagens blokkeren en de flessen stuk slaan op straat !

 • francois xavier

  hier in belgie dezelfde angsthazen. ze durven/willen niet op straat komen en blokkades opzetten. de medemens pesten (jammer) is de enige optie om je gelijk te halen. zie maar naar de andere sectoren.  in andere sectoren worden veel meer subsidies (betaalde feest en vacantiedagen, brugpensioen, indexering, 13de en 14de maand, en nog meer) uitgedeeld dan in de landbouw. ook de investeringen en risicos worden in landbouw niet gewaardeerd. ik moet nu niet gestraft worden voor de keuze die ik 40j geleden maakte.

 • Fermer

  @kip1, @mozes, de consument kan kiezen uit welke wijn hij/zij kiest, maar Nederlandse wijn is er niet genoeg. Evenzo met speciaalproducten van Danone. Maar wat doet Nederlands MELKPOEDER in Frankrijk? Geen product met toegevoegde waarde, bulk, waar Frankrijk zelf genoeg van heeft.
  De wereld schreeuwt om melk, verkoop het dan naar de arme, behoeftige medemens, dat is jullie wens toch altijd geweest, de wereld voeden?

 • piethermus1

  @franske xavier zie #4 (komt je zeker niet zo goed uit dat ik dit schrijf?)

 • koestal

  De geest is uit de fles !  nu cashen

 • Mozes

  @emmerei, Nederlandse melk is van hogere kwaliteit. Het zou mij niet verbazen dat de melkpoeder naar Danone gaat om kindervoeding van te maken. Ook bestaat de mogelijkheid dat het een speciale poeder is die in Frankrijk niet gemaakt wordt. 
  Het aanvallen van buitenlandse vrachtwagens terwijl ze zelf producten aan het buitenland leveren laat wel zien wat voor mentaliteit er in Frankrijk heerst. Ik ben groot voorstander van de Euro geweest maar ik begin steeds meer te twijfelen. Als wij geen gemeenschappelijke munt hadden konden ze wat mij betreft in Frankrijk doen zoals ze willen. 
  Als ze economisch weer een eind achter lopen kunnen ze de eigen munt weer devalueren met een flinke daling van de koopkracht tot gevolg zonder dat de economisch achterlijke bevolking dit begrijpt en gaat demonstreren. Omdat de bevolking niet begrijpt dat devaluatie koopkrachtdaling veroorzaakt is dit politiek wél uitvoerbaar. 

 • koeien1000

  @hm daar ben ik ook mee eens 

 • koestal

  Boeren in de EU worden tegen elkaar uitgespeeld ,omdat supermarkten niet aan de NMA hoeven te voldoen ,dus het is een ongelijk speelveld,macht tegen onmacht .

 • koestal

  Ik ben trots op de Franse boeren ,die hebben lef na jarenlang getreiter met lage prijzen,we hebben in Nederland nu het getreiter met fosfaatrechten en NB vergunningen,we worden hiermee kapot gemaakt. Dus ook veel onrecht !

 • tikka


  De franse boerenmentaliteit is zo van 'de overheid moet ervoor zorgen dat mijn bedrijf leuk rendeerd, want daar heb ik recht op'. Ik vind het eerlijk gezegd een schandalige ondernemers onwaardige vertoning zeker na enkele zeer goede jaren. Of dergelijke acties uiteindelijk winst en goodwill opleveren waag ik te betwijfelen, de gewone man in de straat heeft het veel slechter dan de gemiddelde boer. Het komt ook een beetje zielig over 'de supermarkt betaald te weinig, ik krijg te weinig subsidie, huil huil', Stop er dan mee en ga iets anders doen of maak zelf kaas of ijs en val niet anderen lastig met die eeuwige klaagzang.

 • Fermer

  @tikka, ken jij de CAO van de werknemers in Frankrijk? Ken jij hun wettelijke bescherming? Weet jij hun arbeidsvoorwaarden? Weet jij wat een boer hier aan premies en belastingen af moet dragen, bij geen, weinig of meer winst? Waarom is het zelfmoordcijfer onder de Franse boeren 3x hoger dan onder andere sectoren in Frankrijk? De boeren vragen gewoon een sociale behandeling in een sociaal land, een ethische benadering naar de boerengemeenschap, iets waar wij/de politiek bij anderen altijd de mond van vol hebben.

 • tikka


  emmerei, veel werkelozen met een lage uitkering. Met de franse slag is een bekend spreekwoord, Ik heb diverse bedrijven bezocht in Frankrijk, ik ken ook mensen die er een bedrijf hebben. Wat het personeel daar klaarspeelde op het gebied van omgang met machines en vee dan wil ik niet dat ze voor niets hier zouden komen werken. Mensen en ook boeren moeten wel liefde voor hun vak hebben, anders word het niets.

 • koestal

  Veel boeren staan met de rug tegen de muur,ze moeten steeds maar slikken wat de overheid wil en wat de afnemers betalen,dan kun je dit soort taferelen verwachten ,praten helpt soms niet meer .

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.