Home

Nieuws 2 reacties

Financiele steun voor nieuw onderzoek naar Q-koorts

Den Bosch - Stichting Q-support heeft €2 miljoen uitgetrokken voor vier onderzoeken naar de diagnose en de behandeling van Q-koorts. De onderzoeken worden uitgevoerd door VUmc, Radboudumc, UMC Utrecht en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De onderzoeken hebben betrekking op QVS en chronische Q-koorts, aandoeningen die ontstaan na een besmetting met de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii. QVS-patiënten kampen met het Q-koortsvermoeidheidsyndroom, waardoor ze chronisch vermoeid blijven en last hebben van gewrichtspijnen. Anderen hebben chronische Q-koorts ontwikkeld. Onbehandeld is dat een dodelijke ziekte, omdat de (nog levende) bacterie ontstekingen veroorzaakt in vaten en hartkleppen.

Eind 2013 heeft het ministerie van volksgezondheid de onafhankelijke Stichting Q-support in het leven geroepen. Q-support begeleidt en ondersteunt Q-koortspatiënten bij de belemmeringen die zij ervaren in het dagelijks leven. Naar schatting 50.000 tot 100.000 Nederlanders tussen 2007 en 2012 besmet geraakt.

Laatste reacties

 • Burnetti

  50.000 - 100.000 besmettingen tussen 2007 en 2012?

 • tki1


  in reactie op Burnetti;
  Het aantal besmettingen is een reële schatting. De meeste daarvan hebben echter geen symptomen gehad. Grote vrees was dat een grote groep latent drager blijkt te zijn (= chronische Q-koorts), wat funest kan worden zodra zij hart- en vaatziekten ontwikkelen. Dan kan de Q-bacterie voor ernstige complicaties zorgen. Bij onderzoek in Herpen bleek dat erg mee te vallen.
  Wel groeit nog steeds de groep mensen met Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Dat komt omdat artsen voorheen niet herkenden dat hun klachten het gevolg zijn van de eerdere Q-besmetting.
  Tijs Kierkels

Of registreer je om te kunnen reageren.