Home

Nieuws 3 reacties

Europese beurzen onderuit na Grieks 'nee'

Amsterdam - De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen geopend. Beleggers reageerden op het Griekse 'nee' bij het referendum zondag, over meer hervormingen in ruil voor extra steun.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 2,1 procent lager op 464,08 punten. De MidKap noteerde 1,6 procent in de min op 691,59 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 1,8 en 2,1 procent lager. De FTSE-index in Londen leverde 1,1 procent in.

Het merendeel van de Griekse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de stemmers 'nee' hadden gestemd.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft inmiddels bekend gemaakt zijn functie neer te leggen. Dat maakte hij maandag bekend op zijn blog.

Varoufakis reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen, waarna hij besloot het ministerie van Financiën maandag te verlaten.

Laatste reacties

 • Mozes

  Gisteren stond op NOS.nl een brief van Dijsselbloem over de problemen in Griekenland. Als je dat leest val je achterover. 
  <>

 • agratax2

  Als beleggers dan zo blij zijn met steun aan de bodemloze put -Griekenland-, laat de beleggers dan eigen geld schenken aan de 'Rijke' Grieken. Nee zij willen hun winsten blijven verhogen met omzet in Griekenland betaalt door de Europese belastingbetaler waarvan velen minder te verteren hebben dan de Grieken (pensioen -AOW- Euro 2500 / mnd belasting vrij). De Grieken hebben zelf de ellende over zich afgeroepen in de hoop, dat Europa wel zou redden tot in lengte van dagen. Lijkt me geen goed plan. Helpen betekent niet schenken maar samen de schouders er onder en die schouders zijn in Griekenland voor een groot deel met pensioen en dus kunnen ze niet mee helpen de ellende op te lossen. Grieken zijn op hun vijftigste niet meer instaat ter werken en dus moet de rest van Europa zijn pensioen maar uitstellen tot 67 of later, om de Grieken hun pensioen te laten genieten.

 • Mozes

  In de brief van Dijsselbloem (zie reactie #1) wordt uitgelegd dat de financieringslasten van Griekenland niet het probleem zijn. De aflossing is al verhoogd naar 32 jaar en de rente is verlaagd naar 1 á 1,5%. Daarnaast is in 2012 al een deel van de schulden kwijtgescholden. Hiermee zijn de jaarlijkse financieringslasten voor Griekenland relatief laag. Het werkelijke probleem is het niet functioneren van de economie en het niet functioneren van de overheid. Om dit op te lossen zijn hervormingen nodig die de huidige regering weigert. Sterker nog: hervormingen die de vorige regering onder druk van Europa in gang heeft gezet zijn zelfs weer teruggedraaid. 

Of registreer je om te kunnen reageren.