AlgemeenNieuws

Europese beurzen onderuit na Grieks ‘nee’

Amsterdam – De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen geopend. Beleggers reageerden op het Griekse ‘nee’ bij het referendum zondag, over meer hervormingen in ruil voor extra steun.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 2,1 procent lager op 464,08 punten. De MidKap noteerde 1,6 procent in de min op 691,59 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 1,8 en 2,1 procent lager. De FTSE-index in Londen leverde 1,1 procent in.

Het merendeel van de Griekse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de stemmers ‘nee’ hadden gestemd.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft inmiddels bekend gemaakt zijn functie neer te leggen. Dat maakte hij maandag bekend op zijn blog.

Varoufakis reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen, waarna hij besloot het ministerie van Financiën maandag te verlaten.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin