Home

Nieuws 3 reacties

Europees Parlement zoekt stabiliteit in zuivel

Straatsburg - Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de prijsopbouw in de zuivel op de lange termijn voorspelbaar te maken.

Het parlement praat deze week over de afschaffing van het melkquotum. CDA-parlementariër Annie Scherijer-Pierik zegt dat maatregelen nodig zijn om de klappen van het einde van het quotum op te vangen. Zij constateert dat in Baltische staten de prijs inmiddels is gedaald tot €0,20 per kilo, terwijl de prijs in Nederland rond de €0,30 ligt.

Schreijer: "De sector gaat een onzekere toekomst tegemoet en het is de vraag welke instrumenten we gaan inzetten hiervoor. We mogen niet voorbij gaan aan de vrije markt maar er moet wel brood op de plank komen en de zuivelsector in Europa moet worden behouden", aldus Annie Schreijer.

Europarlementariër James Nicholson heeft over de situatie gerapporteerd aan de landbouwcommissie van het parlement. Het rapport is zowel in de begrotingscommissie als in de landbouwcommissie met grote meerderheid aanvaard.  Nicholson doet een aantal aanbevelingen om te komen tot langeretermijncontracten, die de fluctuaties in de prijs dempen.

Laatste reacties

 • japke33

  We melken voor de wereldmarkt, dan is er geen stabiliteit mogelijk. En misschien ook wel niet nodig......

 • gerjan slingenbergh

  Het CDA,LTO,RABObank hebben hier om gevraagd, zij moeten dusook niet zeuren.

 • Arnens

  Misschien het moment om ook de koeboeren mee te krijgen om fiscale regelingen op te zetten zodat reserveren gemakkelijker wordt. Bijvoorbeeld 20% van de jaaromzet in een reserveringsfonds waaruit geput kan worden in slechte tijden.
  Vulling van het fonds vanuit  de winst voor belasting. Je kunt dit individueel doen, of collectief. Eigenlijk deden gemengde bedrijven dit vroeger onbewust zelf al.

Of registreer je om te kunnen reageren.