AlgemeenNieuws

Europees Parlement zoekt stabiliteit in zuivel

Straatsburg – Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de prijsopbouw in de zuivel op de lange termijn voorspelbaar te maken.

Het parlement praat deze week over de afschaffing van het melkquotum. CDA-parlementariër Annie Scherijer-Pierik zegt dat maatregelen nodig zijn om de klappen van het einde van het quotum op te vangen. Zij constateert dat in Baltische staten de prijs inmiddels is gedaald tot €0,20 per kilo, terwijl de prijs in Nederland rond de €0,30 ligt.

Schreijer: “De sector gaat een onzekere toekomst tegemoet en het is de vraag welke instrumenten we gaan inzetten hiervoor. We mogen niet voorbij gaan aan de vrije markt maar er moet wel brood op de plank komen en de zuivelsector in Europa moet worden behouden”, aldus Annie Schreijer.

Europarlementariër James Nicholson heeft over de situatie gerapporteerd aan de landbouwcommissie van het parlement. Het rapport is zowel in de begrotingscommissie als in de landbouwcommissie met grote meerderheid aanvaard.  Nicholson doet een aantal aanbevelingen om te komen tot langeretermijncontracten, die de fluctuaties in de prijs dempen.

Beheer
WP Admin