Home

Nieuws 2 reacties

Europarlement bepleit zorgvuldig medicijngebruik veehouderij

Brussel - De Europese veehouderij moet de beschikking houden over genoeg en goede diergeneesmiddelen, maar moet zich tegelijkertijd bewuster zijn van de gevaren van de toenemende antibioticaresistentie.

Dat heeft de landbouwcommissie van het Europees Parlement deze week uitgesproken in een resolutie bij het voorstel van de Europese Commissie voor nieuwe diergeneesmiddelenregelgeving. De Zweedse liberaal Marit Paulsen zegt dat er meer aandacht moet zijn voor de residuen van diergeneesmiddelen die in water en bodem terechtkomen. Paulsen heeft namens de landbouwcommissie van het Europarlement een rapport opgesteld over de regels voor diergeneesmiddelen.

Besluit bij lidstaten

Uitgangspunt voor de Europese Commissie is dat diergeneesmiddelen worden voorgeschreven door dierenartsen. Toch laat de Europese Commissie aan de lidstaten de mogelijkheid om bepaalde middelen niet uitsluitend op voorschrift van een dierenarts aan veehouders beschikbaar te stellen. In de voorschriften moeten dierenartsen aan de gebruikers aangeven voor welke ziekte de medicijnen bestemd zijn en er moet een waarschuwing opstaan over het onjuiste gebruik van antibiotica. Antibiotica mogen volgens de regelgeving alleen worden voorgeschreven door daarvoor bevoegde personen, die zelf een onderzoek heeft gedaan aan het dier.

Nederland gidsland

VVD'er Jan Huitema zegt met het aannemen van dit rapport dat Nederland gidsland is op het punt van de vermindering van het antibioticagebruik. "Het is nu aan de rest van Europa om dit voorbeeld te volgen." Hij benadrukt het belang van onderzoek naar nieuwe middelen, die de huidige antibiotica kunnen vervangen. Volgens Huitema is  het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie begin 2016 een uitgelezen kans voor Nederland om als gidsland antibioticareductie op te kaart te zetten bij de rest van Europa.

Laatste reacties

  • koestal

    Wordt al toegepast !

  • Elevage

    ach we zullen eens niet het gidsland zijn...................

Of registreer je om te kunnen reageren.