Home

Nieuws 13 reacties

Eerste geslaagde voor T-rijbewijs

Barendrecht - De 16-jarige Jaap Verheul uit Bleskensgraaf is de eerste die het T-rijbewijs in ontvangst mag nemen.

Nadat hij zich op 1 juli al als de eerste geslaagde voor het theorie-examen voor het T-rijbewijs mocht noemen, scoorde hij woensdagmiddag een voldoende resultaat voor zijn afsluitende 60 minuten durende rijtest in de tot lestrekker omgebouwde Massey Ferguson 6614 met Joskin kipwagen van rijschool Nederveen uit Alblasserdam. Verheul deed examen vanuit het CBR-examencentrum in Barendrecht. Het totale praktijkexamen duurt 85 minuten. "Ik was wat onzeker maar het ging wel goed. Het is wel even pittig." Verheul had tien uur rijlessen nodig. Wat hij van het nieuw ingevoerde T-rijbewijs vindt? "Nuttig, maar het had van mij wel een half jaar later gemogen, dan had ik er niet mee te maken gehad."

Kosten T-rijbewijs

Degene die net als Verheul het T-rijbewijs wil halen moet rekenen op zo'n €1.700 voor de totale opleiding: €250 voor de theorieopleiding, €40 voor het theorie-examen, pakweg € 1.100 voor in totaal twaalf uur rijlessen en €465 voor het praktijkexamen. "Uiteraard bepaalt uiteindelijk het aantal benodigde lessen de totaalprijs van het rijbewijs", aldus Ferdi van Well, directeur van rijschool Nederveen.

"Wij hebben inmiddels zo'n twintig lesklanten die bezig zijn met het T-rijbewijs. Wij zijn er als een van de eersten mee begonnen omdat we in een agrarisch gebied zitten en we bieden alle rijopleidingen aan, daar hoort het T-rijbewijs ook bij."

Rijscholen en examenlocaties

Irma Brauers van de Vereniging Rij­school Belang, waar 542 rijschoolhouders bij zijn aangesloten, kwam in juni nog niet verder dan twee aangesloten rijschoolhouders die trekker rijlessen wilden aanbieden, het leek commercieel niet interessant voor rijschoolhouders. Inmiddels is het aantal opgelopen tot 26 van de 76 aangesloten vrachtwagenrijscholen. "Drie ervan bieden alleen theorie aan, twee beginnen later, dus in de praktijk zijn er nu 21 rijschoolhouders die trekkerrijlessen aanbieden."

Veel aanvragen

Peter Claassen, directeur van de Waalwijkse onderneming 'Dubbele Bedieningen', komt op zo'n 15 tot 20 tot leswagen omgebouwde trekkers. "We krijgen veel aanvragen van rijschoolhouders. We moeten wel steeds iets nieuws ontwikkelen voor het ombouwen, omdat alle trekkers iets anders zijn."

Certificaat

Nathalie Dingeldein, woordvoerder CBR, komt op 47 praktijkexamens op locatie (POL) en 22 CBR-locaties om examen te doen. Er zijn inmiddels ook 22 examinatoren opgeleid. Het CBR schat dat er ongeveer evenveel kandidaten zullen zijn voor het T-rijbewijs als voor het trekkercertificaat: zo'n 3.500 per jaar.

Dodelijke ongelukken beperken

Het T-rijbewijs is ingevoerd om het aantal dodelijke ongelukken door landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid naar beneden te brengen. Voor het theorie-examen moet je 15,5 jaar zijn, voor het praktijkexamen 16 jaar.

Verplicht

Vanaf 1 juli is het T-rijbewijs verplicht. Wie voor 1 juli 2015 een geldig auto- of vrachtwagenrijbewijs heeft krijgt bij de eerstvolgende vernieuwing van het rijbewijs automatisch de categorie T bijgeschreven, degene die in bezit is van een trekkercertificaat, kan dit omwisselen voor een T-rijbewijs. Dat moet wel vóór 1 juli 2016. Iedereen die in het bezit is van een vrachtauto rijbewijs krijgt automatisch de categorie T bijgeschreven, zowel voor als na 1 juli 2015.

Tijdens het examen wordt goed gelet op de beheersing van het voertuig, risico-inschatting en of de bestuurder veiling en verantwoord omgaat met andere weggebruikers. Er is ook aandacht voor het vervoeren van lading.

Laatste reacties

 • Vhouder

  gefeliciteerd

 • veldzicht

  Een goede zaak zo,n trekkerrijbewijs zo dat niet iedere jongere in de vakantie zo maar in een trekker kan kruipen,wel een hoop geld als je nog een keertje zakt ben je toch gauw €2000 kwijt en dat voor een 16 jarige.

 • schoenmakers1

  weer een flutpapiertje erbij wat alleen maar de schijn wekt dat het ergens goed voor is, wat leven we toch in een belachelijke wereld

 • Schiphorst makelaardij


  Wel jammer dat er niet sneller dan 25 km per uur gereden wordt met lessen. De praktijk is degelijk anders.

  Advies: snelheid naar 50 km per uur, wetgeving afstemmen op praktijk!!!

   

 • Demeter Griend

  Super gefeliciteerd man.

 • GerardBlom

  € 1 700,00 voor een rijbewijs om 25km/u te mogen rijden, omdat 'het aantal verkeersdoden door ongevallen met trekkers niet genoeg afneemt'??? We spreken hier over ongeveer 2% van alle verkeersdoden in Nederland!!! Het lijkt mij sterk dat dat aantal erg veel minder wordt...

  In Frankrijk hebben ze sinds 1 juli de wet ook aangepast: het was al zo dat je er vanaf 16 jaar met landbouwvoertuigen van je ouders mocht rijden, maar nu mogen ook alle bezitters van een autorijbewijs met een trekker (én aanhanger / machine) de weg op, zolang de trekker maar niet harder gaat dan 40km/u... En dan zeggen ze in Nederland dat dit rijbewijs ingevoerd is omdat elk land in Europa een trekkerrijbewijs heeft!!!

  Maar... Natuurlijk wel gefeliciteerd, Jaap, met het behalen van je rijbewijs ;-)

 • loef


  Leuk  voor  die  jongen.

  Blijf  er  bij  er zullen  echt  niet  minder  ongelukken  komen!

  Goh,  er  gebeurt  ook  geen  enkele  vracht wagen  ongeluk.

  geld klopperij

 • vael

  dit bericht staat haaks op het dat van een paar weken geleden dat er geen rijscholen zouden zijn die het t-rijbewijs in het pakket hebbben.
  nu zijn er ineens meer dan twintig! als je een artikel schrijft niet vanuit de dikke duim aub, daarmee doe je je dikbetalende abonnees tekort!!

 • mtseshuis

  Jaap gefeliciteerd, iedere betrokkene gefeliciteerd met weer een melkkoe erbij!
  Er gaat geen enkele dode of gewonde minder door vallen, de onwijzen zullen net zo onverantwoord door blijven jakkeren, degene die al met oog voor de medeweggebruiker reed, zal dit blijven doen. Hooguit agv de idioot hoge kosten voor dit flutpapiertje zal een aantal niet meer op de trekker stappen, maar dat geld niet alleen voor de brokkenpiloten!

 • deer123

  geld klopperij, maar ja nu je een rijbewijs hebt, kun je zo hard en roekeloos rijden als je wilt , er kan nu niks meer gebeuren 


 • schoenmakers1

  wel goed langs de weg kijken of er geen controle staat, wat er op de weg te zien is is niet belangrijk

 • pinkeltje


  Geloof dat Vael niet helemaal goed heeft gelezen:

   

  'Irma Brauers van de Vereniging Rij­school Belang, waar 542 rijschoolhouders bij zijn aangesloten, kwam in juni nog niet verder dan twee aangesloten rijschoolhouders die trekker rijlessen wilden aanbieden, het leek commercieel niet interessant voor rijschoolhouders.'

 • Meralco

  Zijn dergelijke grote en dure combinaties vereist? Dat maakt de lessen extra duur.

  Ik hoorde een rijschoolhouder een bedrag van ongeveer 1.5 ton noemen.

  Een lichte trekker met een zware of zwaarbeladen aanhanger is veel moeilijker te beheersen, leer je meer van.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.