AlgemeenNieuws

Een op tien Franse veehouderijen in gevaar

Parijs – Tussen de 22.000 en 25.000 Franse veehouderijen, dat is 10 procent van het totaal, dreigt binnenkort onder te gaan. Dat heeft minister Stéphane le Foll van landbouw meegedeeld.

Volgens de minister komen op dit moment drie crises bij elkaar: die in de melksector, de varkenshouderij en de rundveehouderij. “We hebben voor elk departement de cijfers verzameld en komen tot de conclusie dat één op de tien boerenbedrijven het loodje dreigt te leggen”, aldus de bewindsman. Dat zou ook betekenen dat zeker 40.000 directe banen en enkele tienduizenden indirecte arbeidsplaatsen bedreigd worden.

De voorzitter van de bond van rundveehouders Jean-Pierre Fleury is nog een stuk pessimistischer. Volgens hem bevinden 30.000 tot 40.000 bedrijven zich in grote problemen. “Tientallen boerderijen dreigen te verdwijnen waarmee ook het economische leven in veel dorpen volledig tot stilstand zou komen.”

Minister Le Foll roept ondertussen iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen om de Franse veehouderij te steunen. ”Bij een crisis als dit is iedereen verantwoordelijk, van consument tot lid van de gemeenteraad.”

Beheer
WP Admin