Home

Nieuws

'EC lijkt te bewegen bij mineralenconcentraat '

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft het gevoel dat de Europese Commissie (EC) langzaam in de goede richting begint te bewegen bij het verlenen van toestemming voor het gebruik van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger.

Dat zei ze tijdens een debat over mest in de Tweede Kamer. "We zijn al lange tijd aan het lobbyen voor derogatie voor mineralenconcentraat bij de Europese Commissie en bij het Europees Parlement. Mineralenconcentraat is wat mij betreft bij uitstek een voorbeeld van 'better regulation'", aldus Dijksma. Ze zegt blij te zijn met de open brief die VVD'ers Helma Lodders en Jan Huitema hebben geschreven naar Eurocommissaris Frans Timmermans.

Antwoorden op vragen van Europese Commissie

Dijksma heeft het gevoel dat er beweging in de zaak komt. Het ministerie heeft de vragen die de Europese Commissie heeft gesteld over het mineralenconcentraat beantwoord en er zal overleg tussen het ministerie en de Europese Commissie volgen.

Nederland wil uitbreiding proef mineralenconcentraat

Nederland pleit al vele jaren voor de toelating van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger. De inzet is om de proef die nu loopt met een aantal installaties die mineralenconcentraat maken uit te breiden. Ook zou een derogatie voor de groene kunstmest moeten worden opgenomen in het zesde actieprogramma van de nitraatrichtlijn, die in 2018 van kracht wordt.

Verfijnde verwerkte mest als kunstmestvervanger

Mineralenconcentraat is een meststof die wordt gewonnen uit dierlijke mest. Doelstelling is dat deze verfijnde verwerkte mest als kunstmestvervanger kan worden ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.