Home

Nieuws 7 reacties

Dijksma houdt rekening met omzetten grasland in natuur

Den Haag – Op Texel wordt blijvend grasland omgezet in natuur, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van de Nederlandse verplichting om blijvend grasland in stand te houden. Dat schrijft Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen van Helma Lodders (VVD).

Volgens Dijksma worden op Texel door natuurontwikkeling met name vochtige weidevogelgraslanden aangelegd. Die kunnen ook na omzetting als blijvend grasland worden opgevoerd aldus de staatssecretaris.

Binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is een verplichting opgenomen dat het aandeel blijvend grasland niet meer dan 5 procent mag afnemen ten opzichte van 2012. De daarvoor benodigde gegevens worden momenteel verzameld door RVO.nl schrijft Dijksma. Daarbij kan rekening gehouden worden met omzettingen van blijvend grasland in natuur. Bij het vaststellen van de referentie zal Dijksma van die mogelijkheid gebruikmaken.

Laatste reacties

 • MarcelR

  Als dit grasland onder N-2000 valt, mag er helemaal niet gescheurd worden.
  Natuuraanleg is dan ook verleden tijd.
  Wij mogen ook niet meer scheuren(vogelrichtlijngebied). 
  Onmogelijke regelgeving die per direct weer ongedaan gemaakt moet worden.
  LTO doe iets. 

 • koestal

  Dit gaat wel ten koste van de weidevogelstand,weidevogels houden niet van ruig land ,de roofvogels wel,zo gaat de weidevogelstand in Nederland steeds verder achteruit.De natuurorganisaties menen dat ze het weten,maar hebben alleen maar belang bij de grond van de boeren en voelen zich dan erg belangrijk,om te noemen hoeveel hectares ze ,,beheren''

 • koestal

  Blijvend grasland wordt verruigd en is dan ook geen grasland meer

 • Elevage

  dus je maakt natuur en noemt het dan nog steeds grasland.
  dus je baggert 2 sloten uit in de hedwigepolder en noemt het dan ook voldaan aan je plichten.....
  zo lust ik er nog wel een paar, als je alles dubbel kunt mee laten tellen

 • agratax2

  Als we de -nieuwe natuur- zijn gang laten gang zijn de genoemde graslanden over enkele jaren verandert in houtopslag. Dit probleem was enkele dagen geleden in beeld op een van onze Regionale omroepen. De daar getoonde open grasland landschappen, moesten met behulp van grote grazers (hopelijk) Boom vrij gehouden worden. Het wordt dan ook tijd dat we alle -nieuwe natuur- zijn gang laten gaan en geen kosten meer maken voor ingrijpen, ook wel -beheer- genoemd. Natuur behoef je niet te beheren, natuur zorgt voor zichzelf. Hiermee is de discussie over wat is wel grasland en wat is geen grasland van de baan evenals de geld verslindende Natuur organisaties.

 • agro1


  in aan de landbouw onttrokken gronden past geen enkele, de echte landbouw vals beconcurrerende economische activiteit, van welke aard ook. ook niet onder de valse voorwendselen van wat men beheer pleegt te noemen. gewoon pakweg 20 jaar ofzo laten doen en kijken, wat ervan gekomen is. feed the world and starve.

 • PetervanKempen


  Het zou mooi zijn als we vast stellen waar blijvend grasland precies aan moet voldoen.  dat is dan de 'doelstelling' . Dan mogen de natuurclubs het hebben en die moegn dan met hun grote b.k, zorgen dat het zo blijft.

  Zo niet: boetes natuurlijk ,net als voor boeren geldt die wat dan ook niet voor elkaar hebben,gelijke monniken , gelijke kappen denk ik.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.