Home

Nieuws 1 reactie

Dalende landbouwprijzen, maar niet voor zuivel en vlees

Rome - De prijzen voor agrarische producten zullen de komende tien jaar dalen, meldt de Agricultural Outlook, het vooruitzicht over tien jaar dat jaarlijks wordt gepubliceerd door de Wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De stijgende productiviteit, gecombineerd met lagere grondstoffenprijzen zullen de toenemende vraag overtreffen, zo is de verwachting. Maar voor vlees en zuivel zijn de voorspellingen anders: daar is sprake van stijgende prijzen door een toenemende vraag van een steeds welvarender bevolking in tot nu toe ontwikkelende landen. De bevolkingsgroei neemt nog toe, maar gaat niet meer zo snel als voorheen.

Een van de risico's die in de outlook worden gesignaleerd is de toenemende concentratie van de exportmacht in de wereld. Steeds minder landen nemen de export van belangrijke gewassen en grondstoffen voor hun rekening. Vooral bij natuurrampen of handelsverstoringen kan dat belangrijke gevolgen hebben.

De Outlook zegt dat er een grote kans is dat zich in de komende tien jaar tenminste één grote crisis voordoet op de wereldmarkt voor landbouwproducten.

Eén reactie

  • kraats

    Koffiedik-kijkers..... grote kletspraat.
    Ik snap niet dat Boerderij dit als nieuw publiceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.