Home

Nieuws

Copa: Europa praat veel, maar doet weinig

Straatsburg - De Europese Commissie praat veel, maar doet weinig als het gaat om het vinden van nieuwe markten voor de land- en tuinbouw, sinds het wegvallen van de export naar Rusland.

Dat zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese koepel van landbouworganisaties en -coöperaties Copa Cogeca.

Pesonen sprak op een bijeenkomst, georganiseerd door en Europees Economisch en Sociaal Comité, een adviesorgaan van de Europese Unie met 335 leden uit 28 lidstaten.

Pesonen zegt dat door de Russische boycot ongeveer €5,5 miljard aan agrarische export vanuit de Europese Unie verloren is gegaan, met grote gevolgen voor leveranciers van zuivel, vlees, fruit en groenten.

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid (598 voor, 53 tegen, 41 onthoudingen) een oproep gedaan aan de Europese Commissie om boeren en tuinders te ondersteunen bij het versterken van hun marktmacht. Het parlement vindt dat er nieuw evenwicht moet komen in de voedselketen. Dat kan onder meer door boeren en tuinders te helpen bij het vormen van producentenorganisaties.

In een oproep aan de Europese Commissie en de lidstaten vraagt het parlement onder andere om instrumenten te ontwikkelen die kunnen worden ingezet bij crises, wetgeving te maken die oneerlijke handelspraktijken tegengaat en nieuwe markten te ontwikkelen om het verlies aan export naar Rusland te compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.