Home

Nieuws 17 reacties

Brabant wil veehouderijregels weer strenger maken

Den Bosch - Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant willen de Verordening Ruimte strenger maken. Vrijdag beslissen Provinciale Staten hierover. Ook de strengere Brabantse PAS-regels zullen aan de orde komen.

De Verordening Ruimte (VR) is ruim een jaar oud, maar het nieuwe provinciebestuur (D66, SP, PVDA en VVD) wil het aanpassen en strenger maken. Het College wil de verduurzaming van de sector en de sanering van de overlast van veehouderijen versnellen.

Boeren moeten nu voldoen aan regels voor geur, fijnstof en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) als zij hun bedrijf willen ontwikkelen. Deze regels gelden niet alleen voor uitbreiding van stallen maar ook voor bijgebouwen waarin geen vee wordt gehouden. Eerder is voorgesteld om een uitzondering te maken voor bijgebouwen zonder vee zodat het makkelijker is voor een boer om bijvoorbeeld een veldschuur te plaatsen op het erf of een overkapping voor mestopslag. Dit voorstel wil GS nu terugdraaien omdat het college het risico te groot vindt dat veehouders bestaande bijgebouwen gaan gebruiken voor vee en alsnog nieuwe schuren bouwen voor bijvoorbeeld machines.

Stallen als vervanging

Ook wil het College dat een boer niet meer mag bouwen dan de oppervlakte van bestaande gebouwen. Nu staat dat in de VR anders omschreven waardoor het bestuurders bang zijn dat stallen worden gebouwd als vervanging van bestaande gebouwen, ook al werden deze niet gebruikt om vee te houden. Het provinciebestuur meent deze aanscherping voor te kunnen stellen omdat zij zich nu kan beroepen op de zogenoemde Brabantwet die dit voorjaar is ingegaan.

Brabantse invulling PAS

Naar verwachting zullen de Staten vrijdag de Brabantse invulling van de PAS bespreken. ZLTO is woedend over de wijze waarop Brabant de regels heeft afgekondigd. Volgens ZLTO worden natuurbeschermingsregels aangegrepen om de veehouderij in Brabant een kopje kleiner te maken. De provincie wilde niet reageren op de aantijgingen van ZLTO en zegt met hen en andere organisaties in gesprek te zijn.

Nieuwe BZV in werking

Volgende week treedt ook de nieuwe BZV in werking. In deze aangepaste versie van de provinciale duurzaamheidsmaatlat zijn nieuwe normen voor ammoniak en fijnstof opgenomen en enkele certificaten gewijzigd. Weidegang krijgt extra punten, net als varkenshouders met het certificaat 'Varken van Morgen. Ieder veehouder met uitbreidingsplannen moet voldoende punten scoren voor de BZV om in aanmerking te komen voor een vergunning. De BZV is een uitwerking van de regels van de Verordening ruimte 2014 die medio maart 2014 in werking trad. Sinds de invoering is de BZV twee keer eerder geupdate.

Laatste reacties

 • Marco22

  Kortom GS heeft geen enkele vetrouwen in hun ondernemende boeren. Zoals de waard is zo vertrouwd hij zijn gasten.
  Gaat ook hier op. Waarom neemt GS Brabant niet een wet aan dat allle Boeren op moeten hoepelen want daar komt het grossomodo op neer.

 • Almagro

  Wanneer ik als lezer van buiten de sector kwam en er stond geen kop boven dit artikel , dan had ik tijdens het lezen gedacht dat het hier over criminele bendes ging.
  Iets in de hennepteelt of omkarten en doorvoeren van gestolen auto's of zo iets. Maar nee, het gaat hier over agrarische bedrijvigheid, dag in dag uit bezig met het verzorgen van een gezond lekker en duurzaam voedsel pakket. Bovendien nog voor een prijs die eigenlijk te laag is voor zoveel moois.
  Mijn vraag : waar, wanneer en waarom is het zo misgegaan in Brabant wanneer dit de manier van omgang met de sector wordt ?

 • tikka


  Johan van den Hout wil alleen maar veel zwijnen. Geen enkele boer word gespaard, allerlei belemmeringen opleggen op bedrijven en gronden zodat deze dalen in waarde, vervolgens de EHS goedkoop realiseren. Boeren hebben bijna een dagtaak om iedere verandering in regelgeving bij te houden of om er tijdig op te reageren.

 • Hogman1

  ZLTO moet niet janken
  NVV heeft een maand geleden al voor de rechtbank in den Bosch getracht die Boeren Zonder Vrienden- richtlijn aan te vechten.
  Vooral niks met alle sectoren tesamen doen.
  Zo zie je maar alle agrisectoren worden om zeep geholpen .
  Dit heb je kunnen zien aankomen sukkels het was al begonnen met die nertsen.
  Collega nertsenboeren lieten we ook barsten want ze zullen de sector (koe ,kip of varken etc) nu wel met rust laten.
  Nou...niet dus.

 • Vhouder

  veel boeren dachten dat het zonder het cda beter was wordt echter een ramp het doel van de sp er van hout is elke boer brabant uitschoppen.

 • veldzicht

  Hogman 1#4,Helaas moet ik je volkomen gelijk geven,overigens was dat nertsen verbod een wetsvoorstel van onze fijne collega Harm Evert Waalkens van de PvdA.
  Matennaaier

 • bertes

  Nog maar net bezig. Met bzv. En weer aangescherpt. Het is juist ook moeilijk voor de kleine ondernemers. Met totale vergunning bezig vanaf 2006. Steeds regels aangescherpt. Moet steeds weer aanpassen met nieuwe berekening. 

 • bertes

  VVD. Wat is dat voor een antie boer partij. En antie midden en klein bedrijf partij. 

 • koestal

  Boeren in Noord-Nederland met lage veebezetting mogen ook niet meer uitbreiden ,moeten eerst fosfaatrechten aankopen.In Brabant menen ze dat alles kan.

 • donkersmelkvee

  Hey koestal, wat denk je dat een boer in Brabant moet? Ook gewoon fosfaatfabriek verwerven, ook al is hij extensief. Daarbovenop komt de verscherpte PAS en de BZV. Om over ietwat intensieve bedrijven nog maar te zwijgen. Daarbij hebben veruit de meeste boeren hier niet (veel) meer vee dan tijdens de superheffingsperiode en hebben ze hun zuurverdiende centen in melkquota gestoken. Verder word hier onderhand elk stuk land aan de Peel, Kampina of Maashorst toegevoegd als nieuwe Natuur. Of ze bouwen hier enorme industrie terreinen. Dus heel veel grond om te kopen is er niet. 
  Persoonlijk baal ik dan ook van de instelling van 'de Noordelijke veehouders' er wordt net gedaan of jullie alleen een probleem hebben. Hier in Brabant ben je als boer aangeschoten wild; nog minder dan een varken. 

 • donkersmelkvee

  Fosfaatfabriek = fosfaatrechten

 • Hogman1

  Veldzicht#6 , gedeeltelijk heeft U gelijk,het was ook een oud collega van Johan van den Hout
  http://kristavanvelzen.sp.nl/weblog/
  Conclusie :Rood wordt de boer zijn dood

 • fietskip

  zijn er nu nog mensen die willen praten met de politiek? 
  accepteren we deze regels?
  zijn we vogelvrij verklaart?
  blokkeren we het provinciehuis?
  verklaart gs nu de (oorlog) met de veehouderij?
  gaan we bij elke controle met zijn alle ervoor staan?
  zomaar wat vragen zodat we nu eens eindelijk wat tegen deze politiek gaan doen.
  je kunt beter wat doen dan je bedrijf langzaam naar de klote laten gaan door deze ambtenaartje's
  ik ben boos! U ook?

 • 344412

  NCB, CHV, zijn verkwanseld, nu de boeren, waar is het mis gegaan? Enige oplossing is draagvlak bij de burgers terugwinnen. Houdt moed laat je niet door noorderlingen wegzetten, zij zitten uiteindelijk in dezelfde schuit.

 • Hogman1

  Inderdaad fietskip de conclusie is dat wij vogelvrij zijn verklaard.
  Was 1 van de 25 boertjes die aanwezig was bij de rechtzaak tussen NVV en Provincie betreffende BZV.
  Advocaat van de Provincie begon zijn pleidooi met de stelling dat zodra je Brabant binnenkomt de stank ondragelijk is.
  Honderdvijftigduizend euro aan luchtwassers heb ik geinvesteerd voor 3000 varkens en dan trekt een doodsbidder in een zwart gewaad namens de provincie deze conclusie.
  En denk nou alstublieft met zijn allen niet dat dit alleen in Brabant blijft.
  Als dit kan ,mag en navolging vind bij andere provincies is het voor emigreren al te laat.

 • fietskip

  klopt@ Hogman, vele zobijna alle bedrijven hebben zwaar geinvesteerd in dierenwelzijn en milieu en nog is het niet genoeg. Er word volledig voorbij gegaan aan dat feit. Al die dingen zorgen voor minder geur en overlast. En nog gaan de heren linkse politici en de vvd van oude gegevens uit. Men heeft regelgeving gemaakt die er voor zorgt dat de bedrijven alleen maar sneller groot worden. Ze hebben niet eens door dat ze het gezinsbedrijf hiermee de doodsteek geven en dat de hele grote bedrijven met hun advocaatjes over blijven. Links begrijpt niet dat wanneer je de landbouw weg doet er nog veel meer bezuinigd moet worden (is dat goed voor de burger?). Zo kun je nog wel even door gaan.

 • piethermus1


  Wij boeren zijn mensen die wat kunnen en hebben. Dat is al eeuwen zo. Dat roept bij menig ander een bepaald sentiment op, bij sommigen positief en bij sommigen een negatief sentiment, zoals afgunst, jaloezie. Nu valt op dat negatievelingen feller zijn en harder roepen, actie voeren dan positievelingen.
  Ik ga nu een wellicht smakeloze parallel trekken. Toch doe ik dat. Ooit waren er in Europa mensen die ook wat konden, wat hadden, ideeen hadden, dingen creeerden, dingen schreven, nieuwe kunst maakten, componeerden, Nobelprijzen wonnen, grote bedrijven oprichtten, vaak slim waren, althans was dat relatief zo. En dat riep een bepaald sentiment op, positief en negatief. Negatief sentiment kan dan ontzettend destructief uitpakken. U snapt dat ik het over de joden heb die ca 80 jaar geleden het slachtoffer werden van een ontzettend destructief proces, omdat ze een minderheidsgroep waren die wat konden en wat hadden. Mensen als Gustav Mahler, Felix Mendelsohn en een grootheid als Albert Einstein. Moet ik meer opnoemen. Joden; 0,2 % van de wereldbevolking, 22 % van de Nobelprijzen.
  Zelf ben ik christen en boer, maar zie een parallel die me irriteert. Telkens een regeltje dit en een regetje dat. Alleen voor de goede zaak? Of gewoon uit een cynische machtswellust? Omdat zoals sommigen van die SP-ers, maar ook anderen, die alles maar af willen pakken van mensen die wat kunnen, wat hebben en een minderheidsgroep zijn.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.