AlgemeenNieuws

Brabant legt extra eisen op bij PAS

’s Hertogenbosch – De provincie Noord-Brabant heeft de invoering van het Programma Aanpak Stikstof aangegrepen extra eisen op te leggen aan de ontwikkeling van de veehouderij in Zuidoost- en Midden-Brabant.

Met de invoering van het PAS is een Brabantse provinciale regeling ingegaan, die in het geheim is voorbereid om te voorkomen dat veehouders er op konden inspelen. De regeling houdt in dat veehouderijen rond vier Natura2000-gebieden met kwetsbaar veen alleen nog kunnen ontwikkelen als dat kan zonder extra belasting van natuur. Ontwikkelingen met een depositie van meer dan 0,05 mol stikstof per hectare per jaar worden niet toegestaan. De maatregel geldt niet voor bedrijven die eerder van de provincie toestemming hadden om ammoniak te salderen.

Zes delen van 16 procent

Verder heeft de provincie besloten de beschikbare ontwikkelingsruimte op te splitsen in zes delen van 16 procent, die in de komende zes jaar kunnen worden uitgegeven. Op die manier wordt voorkomen dat de beschikbare ruimte wordt opgesoupeerd door bedrijven die zich nu ontwikkelen, waardoor bedrijven die plannen hebben voor over drie of vier jaar mogelijk buiten de boot zouden vallen. In de landelijke regeling is de ontwikkelingsruimte opgesplitst in twee delen.

Rekensysteem Aerius

Of er ontwikkelingsruimte is, wordt bepaald op basis van het rekensysteem Aerius, dat in de nacht van 30 juni op 1 juli operationeel is geworden. Op de site van de provincie leggen gedeputeerden Johan van den Hout (Natuur, MIlieu en Water) en Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur) uit waarom tot deze ingreep is besloten. “We geven op deze manier een duidelijk signaal af dat het ons ernst is met het terugdringen van de overlast die mensen in Zuidoost- en Midden-Brabant ondervinden”, aldus Van den Hout. Spierings voegt eraan toe dat bedrijven rond natuurgebieden zich alleen kunnen ontwikkelen als dat bedachtzaam gebeurt: “Rond deze natuurgebieden liggen urgentiegebieden waar mensen veel last hebben van de veehouderij. Bedrijven mogen zich hier uitsluitend ontwikkelen als dat zorgvuldig gebeurt, zonder verdere overlast voor de omgeving.”

De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij vindt dat Brabant het PAS oneigenlijk invult.

Beheer
WP Admin