Home

Nieuws 14 reacties

Brabant legt extra eisen op bij PAS

's Hertogenbosch - De provincie Noord-Brabant heeft de invoering van het Programma Aanpak Stikstof aangegrepen extra eisen op te leggen aan de ontwikkeling van de veehouderij in Zuidoost- en Midden-Brabant.

Met de invoering van het PAS is een Brabantse provinciale regeling ingegaan, die in het geheim is voorbereid om te voorkomen dat veehouders er op konden inspelen. De regeling houdt in dat veehouderijen rond vier Natura2000-gebieden met kwetsbaar veen alleen nog kunnen ontwikkelen als dat kan zonder extra belasting van natuur. Ontwikkelingen met een depositie van meer dan 0,05 mol stikstof per hectare per jaar worden niet toegestaan. De maatregel geldt niet voor bedrijven die eerder van de provincie toestemming hadden om ammoniak te salderen.

Zes delen van 16 procent

Verder heeft de provincie besloten de beschikbare ontwikkelingsruimte op te splitsen in zes delen van 16 procent, die in de komende zes jaar kunnen worden uitgegeven. Op die manier wordt voorkomen dat de beschikbare ruimte wordt opgesoupeerd door bedrijven die zich nu ontwikkelen, waardoor bedrijven die plannen hebben voor over drie of vier jaar mogelijk buiten de boot zouden vallen. In de landelijke regeling is de ontwikkelingsruimte opgesplitst in twee delen.

Rekensysteem Aerius

Of er ontwikkelingsruimte is, wordt bepaald op basis van het rekensysteem Aerius, dat in de nacht van 30 juni op 1 juli operationeel is geworden. Op de site van de provincie leggen gedeputeerden Johan van den Hout (Natuur, MIlieu en Water) en Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur) uit waarom tot deze ingreep is besloten. "We geven op deze manier een duidelijk signaal af dat het ons ernst is met het terugdringen van de overlast die mensen in Zuidoost- en Midden-Brabant ondervinden", aldus Van den Hout. Spierings voegt eraan toe dat bedrijven rond natuurgebieden zich alleen kunnen ontwikkelen als dat bedachtzaam gebeurt: "Rond deze natuurgebieden liggen urgentiegebieden waar mensen veel last hebben van de veehouderij. Bedrijven mogen zich hier uitsluitend ontwikkelen als dat zorgvuldig gebeurt, zonder verdere overlast voor de omgeving."

De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij vindt dat Brabant het PAS oneigenlijk invult.

Laatste reacties

 • fietskip

  wat ben ik trots om een brabander te zijn !!!! sarcasme!

 • MKRouveen

  Het verdelen van de ruimte over 6 jaar hebben ze goed bekeken! Ik hoop dat Overijssel ook op dat heldere idee is gekomen, want ook hier staan de grote jongens vooraan in de rij te dringen...

 • Hogman1

  'Rond deze natuurgebieden liggen urgentiegebieden waar mensen veel last hebben van de veehouderij'
  Is het nou te doen om de natuur of om de omwonenden of om de popiejopie -partij te zijn om stemmen te winnen.
  Natuur waar ze zo dol op zijn kan alleen maar bestaan zonder de mens

 • massan

  Wat een schurken bij de provincie Noord-Brabant.

  Worden de melkveebedrijven,  welke  hebben uitgebreid met een dikke subsidie voor Íntegraal-Duurzame-Stallen, nu gedwongen om hun stal gedeeltelijk leeg te laten staan? Dit kan toch niet.

  Het is duidelijk dat er een provinciebestuur zit dat niets op heeft met de veehouderij.

  Sharon  Dijksma  maakt er weer een puinhoop van door de provincies hun eigen gang te laten gaan.

  Één ding mag wel duidelijk zijn: We hoeven ons niet meer druk te maken over het fosfaatplafond. Dit is probleem is nu opgelost.  

 • tikka


  Het doel is gewoon krimp van de veehouderij ten gunste van natuur.

 • w v gemert


  Brabant de enige echte bananen republiek, onder het mom van democratie. Toetsen aan de grondwet is nu toch echt een enorm gemis. Heel Europa kan het behalve inNederland

 • kiepel

  Jongens, we moeten tegen ons zelf beschermd worden.
  Groeien is eindig.
  Ga nu is gewoon de puntjes op de i zetten, en zet die domme groeiplannen ff opzij.
  Betere tijden komen vanzelf en mopperen is zinloos.

 • schoenmakers1

  zou het niet eens tijd worden dat we het recht weer krijgen om boer te zijn, en dat niet jan en alleman zeggenschap over ons heeft

 • ed12345


  En als die omgeving een overlast is voor de boer moet die omgeving dan ook aan banden gelegd worden?????Oprukkende woonkernen ,industiegebieden enz

 • anton1937

  GS in Brabant onder leiding van de VVD is de weg helemaal kwijt. Maatregelen opleggen aan de boeren,terwijl het autoverkeer met zijn NO uitstoot buiten schot blijft en feitelijk de grootste N uitstoten is. Boertjes pesten is veel leuker dan burgers( lees autorijders) dan automobilisten iets extra opleggen. Als GS onderleiding van de VVD,de SP,en nog meer linkse partijen iets aan het terugdringen van de N uitstoot t.o.z van natuurgebieden willen doen. Dan moeten zij de Piek belasters met meer dan 200 tot 600 mol per ha uitstootaanpakken,dan moet G S onder leiding van Johan van den Hout(SP) deze bedrijven uitkopen. Vier jaar geleden heb ik persoonlijk met hem contact gehad over een piekbelasting in Leende. Eerst zou de boer uitgekocht worden,of moest met zijn bedrijf stoppen,toen het er op aan kwam deed JOHAN niets. Dat de burgers geen vertrouwen meer hebben in de politiek ligt aan zulke figuren.VVD wordt wakker en stap uit de coalitie in Brabant

 • koster

  Tsjonge wat een gezeur hier. Wordt het gewoon niet eens tijd om te bekennen dat er in Brabant genoeg vee loopt!
  De rest van Nederland heeft er last van.
  Als ik door Frankrijk rij en al die graanvelden zie, dan lijkt mij dat een betere plek om neer te strijken als varkenshouder. Volop voer in de regio en akkerbouwers die zitten te springen om mest!

 • w v gemert


  Koster ga zelf naar verwegistan.

  Het verkeer rond de vier Natura 2000 gebieden mag niet meer toenemen ter bescherming van die gebieden. Laat ik een voorbeeld geven: de Efteling tegen de Loonse en Drunese duinen.

  Ik stel voor dat we massaal gaan klagen tegen de stadse lucht de slechte beleving indien wij de in het stadse gebied binnen rijden.

  Waar blijft enige tolerantie onder de mensen, ik raak de weg helemaal kwijt.

 • bramegberts1


  Willens en wetens worden er argumenten ten tonele gevoerd om de PAS juridisch te laten exploderen. Als dit namelijk geaccepteerd wordt dan is onrechtvaardigheid meer regelmaat dan uitzondering aan het worden. Wie heeft daar baat bij, juist ja de natuurfreaks, kunnen ze met scherp schieten. 

 • koster

  ons bedrijf is niet uit balans W v Gemert!
  en dat de uitbreiding van de efteling in deze discussie discutabel is, wil nog niet zeggen dat de veehouderij dan maar een vrijbrief verdient. De stront en de grond is in sommige regio's erg in onbalans! Inderdaad ligt een belangrijke schuld bij de overheid, want die heeft met de vergunningverlening een grote troef in handen.
  Het zelfde falende beleid zie je bij kantoren, hoeveel staan er wel niet leeg? En de wildgroei aan slecht benutte bedrijfsterreinen.
  Niet te min lijkt het mij wel eens tijd om in deze rottende wond te gaan snijden! Liever tenhalve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.