Home

Nieuws 2 reacties

Brabant besloot al in mei tot stikstofingreep

's-Hertogenbosch - Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant heeft al tijdens de formatiebesprekingen in mei besloten tot een ingreep die ontwikkeling van de veehouderij in Midden- en Oost-Brabant beperkt.

Dat zegt SP-gedeputeerde Johan van den Hout in het Brabants Dagblad. Het Brabants college wordt gevormd door VVD, SP, D66 en PvdA.

Veehouderij niet helemaal op slot

Van den Hout noemt het besluit om de ruimte voor toename van stikstofdepositie rond natuurgebieden in Oost- en Midden-Brabant te beperken historisch. "We laten nu zien dat we desnoods zonder overleg beslissen." Met de ingreep is de ontwikkeling van de veehouderij niet helemaal op slot gezet. Investeringen zijn alleen mogelijk als de depositie van stikstof tenminste gelijk blijft of vermindert.

Dat hij daarmee de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) tegen zich in het harnas jaagt, deert de gedeputeerde niet. "De landbouwsector heeft in deze maar één belang, geld verdienen."

Vrees voor ruziesfeer op platteland

Het CDA in Noord-Brabant vreest een ruziesfeer op het platteland. Volgens het CDA zijn de Brabantse regels slecht voor de landbouw, slecht voor het draagvlak en slecht voor het vertrouwen. ZLTO vindt de Brabantse ingreep onfatsoenlijk bestuur.

Laatste reacties

 • fietskip

  stuurt gedeputeerde johan van den hout aan op (oorlog) met de landbouw? zou ik niet doen als ik hem was. alle's controleren zou zo toch wel eens heel erg lastig kunnen worden. bezint eer ge begint johan.

 • j.verstraten1

  De arrogantie van de macht slaat in de start van de 2e periode al toe. Ze zijn erg ingenomen met het feit dat ze het CDA uit GS hebben weten te houden en wraak smaakt van Hout cs. erg zoet.
  Hoogmoed komt ook deze keer weer voor de val.
  Alleen wel met een hoop randschade: de boer.
  Ik denk dat we de zeug met biggen bij het provinciehuis weg moeten halen voordat de SP hem verschredderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.