Home

Nieuws 7625 x bekeken 24 reactieslaatste update:27 jul 2015

Boerenprotest slaat over naar Engeland

Stoke-on-Trent – Enkele tientallen Britse boeren hebben vrijdagmiddag een slakkengang-demonstratie gehouden op wegen in Staffordshire en Derbyshire in het midden van Engeland.

De actie met trekkers, maaidorsers en andere landbouwmachines is spontaan ontstaan, mogelijk met als voorbeeld de demonstraties in Frankrijk.

Snelweg A50 mijden

De boeren protesteren tegen de lage prijzen voor melk en ook voor lamsvlees. De politie heeft automobilisten aangeraden de regio rond de A50 snelweg in de omgeving van Stoke on Trent zoveel mogelijk te mijden. Eerder riepen Farmers for Action en de National Farmers Union wel op tot protesten tegen de lage melkprijs maar die bonden waren voor zover bekend niet als organisator bij de demonstraties betrokken.

Laatste reacties

 • Hr19

  nu de nederlandse boeren nog!

 • Mozes

  Fransen en Engelsen, beide landen zonder sterke coöperaties. Boeren die de machteloze speelbal zijn van tussenhandel en verwerkers. 

 • aqwzsx12

  en hier in belgie zullen de tamme boeren goed in het gareel gehouden worden door hun weldoener  en voorvechter den BB( BoerenBasher)

 • Flirt

  Hou eens op zeg, er is gewoon veel teveel melk. Eerst massaal melken en dan nu gaan klagen bij de overheid? Dit is de vrije wereldhandel. Wen eraan of stop ermee. 

 • pinkeltje


  Zou wel handig zijn, een overheid die zich weinig met de bedrijfsvoering bemoeit dan zorgt dat de prijs voor de producten goed is zodat je gewoon lekker raak kunt produceren. Het is het een of het ander. Probleem zal altijd blijven dat een boer als individu geen enkele invloed op de productie heeft waardoor er veel redenen zijn om enige vorm van overheidsbemoeienis toe te laten om dat enigszins te sturen. Gaat ook niet ideaal zijn maar de ideale wereld bestaat helaas niet. Allemaal 10 procent minder vee aanhouden en het probleem is opgelost. Maar dat gaan we niet doen.

 • tournesol

  Wanneer de nederlandse boer?
  De regering heeft beloofd frans vlees op het menu van overheidsinstellingen zoals ziekenhuizen en gevangenissen te plaatsen.
  Eerder hadden we oneerlijke concurrentie van vlees wat niet volgens de europese regels geproduceerd werd, dus veel goedkoper. 2/3 van de scholen eten van dat geïmporteerd vlees en dat hebben we al jaren vriendelijk tegen de regering gezegd, maaar er wordt nooit naar ons geluisterd wat we zijn niet interessant genoeg (weinig kiezers), dus wie niet luisteren wil moet voelen!!!!!!!!!!!!!!!!
  Misschien dat de nederlands boer ook niet langer als slaaf behanderld wil worden, sluit bij ons en de Engelsen aan. Alle boeren leveren 1 week niets en je zult zien hoe snel sommigen  het beginnen te begrijpen.

 • CEA


  In België is het inderdaad niet anders, geen sterke leider van een vakorganisatie voor dit soort dingen. Het is al lange tijd zo dat een boer alles aan inkoopprijs verkoopt en alles aan verkoopsprijs moet aankopen. We staan onderaan de ladder. Afgewerkte producten en extra diensten maken het product duurder. Wat melk betreft zijn er enorm veel nieuwe (lees grotere) stallengezet en volgestoken met koeien, gevolg.....? Een jaartje niet produceren of een derde van het areaal braak leggen en één derde dieren minder. Producten van buiten Europa uit de rekken en eigen veilig voedsel verdelen. Wie helpt dat dan wel. Wie weet.....

   

 • fransderondhoeven

  dit gaat nergens om nu alles kapot maken en straks net als 100 jaar geleden hongers nood

 • agratax2

  De markt het werk laten doen. Deze uitspraak is duidelijk ingegeven door een geloofsovertuiging, dat voedsel zich economisch net gedraagt als andere goederen. Helaas betekent dit dat zo gauw de prijs voor de producent kosten dekkend is er een deel van de consumenten wegvalt wegens 'geld gebrek' en tegelijk de boer weer wordt uitgedaagd om meer te produceren (te veel producenten). Zo lang we niet de keuze wensen te maken voor 'Voedselzekerheid' en blijven geloven in de 'Vrije Markt' als de messias zal er niets veranderen en blijvende sociale onrusten op de wereld voortduren. Zolang we niet wensen te produceren voor lokale markten met bij behorende lokale (kost)prijzen zal de honger NOOIT de wereld uitgaan en zal er van loon naar werken voor de boer nooit sprake zijn.

 • piethermus1

  Inderdaad Agratax. De vrije markt is een uitstekende markt voor luxe goederen, zoals televisieoestellen, bloemen, luxe vlees, maar niet voor primaire levensbehoeften zoals de meest elemenaire voedingsmiddelen, zoals graan, zuivel e.d.. De markt voor prijsinelatische goederen zoals de meest elentaire voedingsmiddelen bewijst eigenlijk het ongelijk van het liberale (VVD-achtige) vrijhandelsgeloof in deze zaken. Socialisme heeft haar ongelijk m.b.t. de economie echter in de geschiedenis ook al aangetoond. Het zal dus een georkestreerde vorm van vrijhandel moeten zijn m.b.t. de meest belangrijke levensbehoeften. Voedselzekerheid hoort leidend te zijn.

 • koestal

  De geest is uit de fles,de Engelse boeren worden al jaren geconfronteerd met zeer lage melkprijzen.De supermarkten bepalen de melkpriis. De boeren hebben geen marktmacht

 • bert bert

  Mooie kritiek ;de organisaties en anderen de schld geven ,produceer minder en verkoop pas bij winst .even op de tanden bijten en we krijgen meer voor ons waar ,maar produceer nu niet gelijk zotten ,vraag en aanbod ,vraag moet hoger zijn als aanbod ,boeren leer dat eens begrijpen

 • hoving1

   Zo lang de boeren het niet met elkaar eens zijn zal er niets veranderen.
  Wordt het eens en bepaal zelf je prijs.

 • Jongman

  Extra melken is nu voorbij met het fosfaatquotum. Ik zeg vastzetten die handel. Dijksma moet onder ogen zien hoe fataal haar beleidt is.

 • koestal

  @Bert BERT ,Boeren produceren veel niet houdbare produkten ,moeten die toch kwijt,dan zijn ze in een slechte onderhandelingspositie. Ze staan met de rug tegen de muur.Dan moet je wat anders bedenken

 • Schaap1975

  We moeten met ons allen een maand niets leveren. Maar dan moet ook NIEMAND dat doen. Geen melk, geen vlees en staken bij de grenzen en haven zodat er geen import kan plaats vinden. Maar dan moet ook iedereen hier aan meewerken, en dit is het waarom het in Nederland niet werkt. De mensen gaan voor eigenbelang en gunnen mekaar het verlies nog niet!!!

 • farmer4life1

  Uiteindelijk is de 'markt' opzoek naar een nieuw balans. Als al het téveel weg is, kan er gebodemd worden en weer naar boven kijken. Meestal komt er dan ook minder melk. Melk blijft een belangrijk product. Intussen tijd continu werken aan het verbeteren van de positie zoals Fc nu ook doet met het kopen van een mozzarella fabriek. 

  Boeren met een hogere kostprijs dan gemiddeld, gaan er vroeg of laat aan... Of ze moeten het verbeteren

 • Fermer

  @farmer4life1, bedoel je een hogere kostprijs dan gemiddeld wereldwijd? West Europa heeft die hogere kostprijs, vooral door extra eisen qua voedselveiligheid, dierhouderij en milieu. Vraag blijft nog steeds waarom die eisen worden opgelegd? 
  Is het om de klant, of de bodem of het dier te beschermen? Dan zou dit allereerst ook als eis gesteld behoren te worden aan producten die mogen worden ingevoerd. Immers, bij vrije invoer en verkoop wordt onze klant ineens niet beschermd, of het dier of bodem mag elders ineens wel ongepast behandeld of vervuild worden. Een eis aan productie is immers een eis.
  Of worden alle eisen hier alleen ingevoerd zodat een hele stroom mensen er hier een gemakkelijk 'verdienmodel' op na houden ten koste van de boer, of slechts om de boeren te pesten?
  Ik hoop dat het eerste het geval is, en dat door de juiste import-eisen de Europese boer toch concurrerend kan blijven boeren, en dat op die manier mens en milieu wereldwijd er beiden voordeel van zullen hebben.
   

 • joannes

  Zoals in het georkestreerde China @piethermus1! Zoals honden op hun baas gaan lijken, organiseren landen zich naar de meest invloedrijke! De US had die positie, maar voor de economische groei gaan zeker de export geörienteerde landen, zoals NL, maar ook de EU onder leiding van de DE, zich schaamteloos op het China model enten.  

 • varkenshouder1

  Ben het met Flirt eens.
  Eerst de boel overvolmelken en dan zeuren dat de prijs zakt. Bij varkens enzovoorts hetzelfde verhaal. Eerst teveel produceren, Russische grens dicht en dan een probleem.  Het is wel aan de EU om dit in goede banen gaan te leiden en dat is productiebeperking op zeer korte termijn zolang de wereldhandel zo ernstig verstoord is.

 • Hans Sudfryslan

  Hier in Frankrijk hebben we melkcontracten dus zal er niet meer gemolken worden als in het quotum tijdperk . Dus de markt over voeren zal hier niet snel direct gebeuren . 

 • tinus888

  De msa premie die jullie in Frankrijk moeten betalen ,gaat dat per hectere of is dat ook nog inkomensafhanklijk en hoe hoog is de premie? En moet dan nog zelf aanvullend verzekeren?

 • Fermer

  @Hans Sudfryslan, de melkcontracten hebben al niets meer met de oude quotums te maken. Melkfabrieken in Frankrijk bepalen momenteel zelf de hoeveelheden die ze de boeren laten leveren. En ze bepalen het echt, met boetes bij onder- en overschrijding. Je productie als boer aanpassen aan de melkprijs is er dus ook niet bij.

 • Dpj

  Hier in Portugal zelfde verhaal. Leveren als niveau 2013 en lever je meer krijg je korting. Geen afzet volgens de melkfabrieken.

  Maar ondertussen staan de schappen vol met goedkope buitenlandse melk...

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.