Home

Nieuws 3 reacties

Boerenbond kiest voor consumentenacties

Leuven - De Belgische Boerenbond kiest voor consumentenacties in plaats van filterblokkades bij de snelwegen. De landbouworganisatie gelooft naar eigen zeggen niet in deze vorm van actie voeren.

"Ook bij een deel van onze boeren is de actiebereidheid groot. Ik begrijp hun frustratie, maar ik denk dat je op een even efficiënte manier de maatschappij kan aanspreken zonder grote hinder te veroorzaken", zegt voorzitter Piet Vanthemsche.

Rol van boer duidelijk maken

De campagne heeft de naam gekregen 'SOS Voedselprijzen: Ja voor eerlijke voedselprijzen. Nee aan de prijzenslag op kap van boer en tuinder'. Met een online petitie, een brochure en acties via de sociale media wil de organisatie aan de consument duidelijk maken welke rol hij te spelen heeft.

Eigen voedselproductie noodzakelijk

Daarmee wil Boerenbond duidelijk maken dat een eigen voedselproductie noodzakelijk is om in eigen land of regio zeker te zijn van voldoende, gezonde en lekkere voedingsproducten. "Vlaanderen heeft uitmuntende boeren die dag in dag uit werken om aan onze voedselbehoefte te voldoen. Maar zij krijgen zelden loon naar werk", klinkt het.

Extra Landbouwraad op 7 september

De campagne zal lopen tot 7 september. Op die dag staat een buitengewone Europese Landbouwraad gepland om oplossingen te zoeken voor de crisis die veel Europese landbouwers treft.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Volgens mij is het een onoplosbaar probleem,zo gauw de prijzen weer goed zijn
  schiet de productie weer omhoog iedereen wil van die hoge(re) prijs
  profiteren b.v. in de glastuinbouw zijn er al tuinders die een akkerbouwbedrijf hebben gekocht zo gauw als de prijs beter is bouwen ze het vol en begint het liedje weer van voor af aan.

 • remi123

  boeren met 10 koeien kan niet meer. Vroeger wel. Melkprijs gaat niet mee met inflatie, hogere kosten en levensstandaard. Als een boer nou zijn eigen verkoopprijs en hoeveelheid kon bepalen, had je deels gelijk.

 • varkenshouder1

  regulering vanuit de EU is de enigste optie om de inkomens op acceptabel niveau te krijgen. Onderling verhandelbare zeugenrechten tussen landen in de EU introduceren enzovoorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.