AlgemeenNieuws

Boeren rijden Tour de France in de wielen

Rennes – De Franse veehouders die al weken actie voeren voor betere prijzen laten ook de Tour de France niet ongemoeid. Hoewel de rijders zelf met rust werden gelaten, moesten een aantal grote sponsors het dit weekend ontgelden.

Groepjes jonge boeren, lid van de Jeunes Agriculteurs, begonnen hun Tour-acties donderdag al toen ze rond Le Havre de oude Citroen 2CV’s aanvielen waarmee worstmaker Cochonou een bekende verschijning in de Tour-karavaan is. De boeren verwijten het worstbedrijf dat het varkensvlees uit het buitenland invoert en verwerkt.

Cochonou besloot daarop tijdens de ritten door Bretagne, het epicentrum van de boerenacties, helemaal niet mee te rijden om problemen te voorkomen.

Dumpen van stro en mest

De Tour en alles wat daar om heen draait hield zaterdagmorgen vroeg weer de adem in toen de boeren een paar uur voor de etappestart in Rennes op een paar kilometer afstand op de inmiddels bekende manier stro en mest dumpten en brand stichtten bij een winkel van LeClerc.

De Tourstart zelf lieten ze echter ongemoeid maar wel werd de praalwagens van hoofdsponsor Carrefour, één van de grote supermarkten waar de boeren vooral hun gram op richten, met tractoren belet om zich vanaf de nachtparkeerplaats bij de reclameoptocht te voegen.

Uitblijven maatregelen tegen wolven

Voor volgende week lijken al weer nieuwe acties op het programma te staan. Schapenhouders hebben gedreigd de étappes door de Alpen te blokkeren om te protesteren tegen het uitblijven van maatregelen om de wolven beter onder controle te houden.

Beheer
WP Admin