Home

Nieuws

Blikseminslag veroorzaakt veel branden

Rijswijk - Blikseminslag heeft donderdagavond en -nacht in verschillende delen van het land voor veel branden gezorgd. De brandweer had het erg druk in onder meer Groningen, Overijssel en Gelderland.

Een boerderij vatte vlam in Kallenkote in de buurt van Steenwijk, vermoedelijk door het extreme weer. Het vuur sloeg over op de stallen, maar de brandweer wist te voorkomen dat 150 koeien het slachtoffer zouden worden. De beesten zijn op tijd de wei in gejaagd. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Omwonenden moeten daarom ramen en deuren gesloten houden. Volgens een woordvoerder van de brandweer IJsselland was het donderdagnacht 'erg druk'. "Het is in de hele regio rennen geweest, met name door het noodweer."

Dat was ook het geval in Gelderland. Zo ging in Bennekom een woonboerderij verloren en brak in Twello brand uit in een woning met rieten dak. Een buurman hoorde de knal van de blikseminslag en haalde de twee bewoners op tijd uit het pand, aldus de brandweer. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft het 'gespookt' in het gebied. "Ik heb het nog niet eerder zo meegemaakt."

In het Groningse Marum brak brand uit in een stal bij een veehouderij. Van de negentien kalveren die hier zaten kwam één dier om het leven. Verder waren er vele andere branden in de regio, in onder meer Vlagtwedde en Wagenborgen. Ook het gebouw van de DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs in de stad Groningen, vatte vlam. Waarschijnlijke oorzaak was telkens de bliksem.

Of registreer je om te kunnen reageren.