Home

Nieuws

'Beter GGO-voorstel is er niet'

Brussel - Ondanks alle weerstand is Europees Commssaris Vytenis Andriukaitis nog niet van plan het voorstel over het gebruik van transgene grondstoffen van tafel te halen. Zijn directeur-generaal Ladislav Miko zegt dat er geen beter voorstel is.

Binnen de milieucommissie van het Europees Parlement werd woensdag zware kritiek op het voorstel geuit, dat lidstaten de mogelijkheid geeft om binnen hun grondgebied het gebruik van transgene grondstoffen voor veevoer en levensmiddelen te verbieden of te beperken. Een grote meerderheid van de Europarlementariërs in de milieucommissie is tegen het voorstel.

Nooit een meerderheid

Het voorstel moet een eind maken aan de huidige praktijk waarbij de lidstaten nooit een meerderheid kunnen vormen voor of tegen de toelating van nieuwe transgene grondstoffen. De stemverhouding is steeds ongeveer een derde voor, een derde tegen, een derde onthoudingen.

Veehouderij afhankelijk van transgene grondstoffen

Rapporteur Giovanni La Via stelt in een resolutie voor dat de Europese Commissie het voorstel intrekt. La Via wijst erop dat de Europese veehouderij in hoge mate afhankelijk is van de transgene grondstoffen van buiten de Europese Unie. Ruud Tijssens van de Europese organisatie voor de veevoerindustrie (Fefac) zei in een discussie met Europarlementariër La Via en directeur-generaal Miko voor het internetforum Vieuws, dat consumenten en politici in Europa niet begrijpen hoe complex de grondstoffenindustrie in elkaar zit. Daarbij komt dat Europa voor ruim 30 miljoen ton aan grondstoffen invoert en de EU niet in staat is die grondstoffen zelf te produceren. Alleen daarom al is het wenselijk dat de Europese beleidsmakers zich eens buigen over een strategie over de grondstoffenvoorziening, los van de discussie over genetisch gemodificeerde soja. "Het is een gegeven dat die grondstoffen er zijn, daar kunnen we als Europese Unie niet omheen."

Nederland wijst het voorstel af

Binnen de Europese Unie hebben alleen Cyprus, Letland en Hongarije het voorstel van de Europese Commissie omarmd. Andere landen - zowel voorstanders als tegenstanders van het gebruik van transgene grondstoffen - plaatsen kanttekeningen of zijn ronduit tegen. Nederland wijst het voorstel ook af.

Koudwatervrees

Miko zegt dat er veel koudwatervrees is. "Er zijn veel landen die zeggen tegen het gebruik van transgene grondstoffen te zijn, maar als je de statistieken bekijk zie je dat ze er volop gebruik van maken. Wie zegt dat dat niet zo blijft? Met deze regeling geven we de lidstaten alleen een handvat om  los van de wetenschappelijke argumenten het gebruik van GGO's te beperken. Het is niet gezegd dat ze die mogelijkheid gebruiken."

Of registreer je om te kunnen reageren.