Home

Nieuws 2 reacties

Barenbrug krijgt toestemming afschot hazen

Homoet - Er heerst een ware hazenplaag op de proefvelden van graskweker Barenbrug in het Gelderse Homoet. Omdat er nu zo veel hazen zijn die het testgras opeten, mogen jagers nu ook buiten het jachtseizoen hazen afschieten.

De provincie heeft hier een vergunning gegeven om ook voorafgaand aan het jachtseizoen de hazen te bejagen. Het jachtseizoen begint normaal gesproken pas op 15 oktober. Hoofd research van Barenbrug, Piet Arts, is blij dat er nu ingegrepen kan worden. Piet Arts: "Onze proefvelden ondervinden dit jaar zoveel schade dat het testen van nieuwe grasrassen in gevaar komt. Er zitten altijd wel wat hazen op de proefvelden maar dit jaar is - vergeleken bij alle voorgaande jaren - het aantal enorm toegenomen. Als hazen een vierkante meter gras van zo'n proefveldje opeten of uitgraven, zijn we al snel 15 procent van de opbrengst kwijt. Dat maakt het meten van de verbetering van opbrengst eigenlijk onmogelijk."

Testen op resistentie en vezelrijkheid

Barenbrug heeft in Homoet 4 hectare grasland waar op veldjes van elk 7,5 vierkante meter van twee hoofdsoorten gras duizenden varianten groeien. Er wordt getest op ziekteresistentie, suiker- of eiwitgehalte en vezelrijkheid. Het belangrijkste is echter het testen van de hoeveelheid gras die verschillend zaad oplevert bij zo weinig mogelijk mest.

Hekken plaatsen ligt niet voor de hand

Als de provincie de vergunning niet verstrekt zou hebben, was Barenbrug op zoek gegaan naar een andere oplossing. De mogelijkheid om een hek om het terrein te plaatsen is nog niet overwogen. Arts: "We pachten deze grond, dus dat ligt niet meteen voor de hand. Bovendien zou dat een bijzonder kostbare aangelegenheid worden."

Laatste reacties

  • g.g


    moet ook anders op te lossen zijn, volgens mij. (zelf ook jager)

  • J@gertje

    4 ha. is heel goed af te rasteren.
    Ik zou als jager nu echt geen hazen schieten

Of registreer je om te kunnen reageren.