Home

Nieuws 4 reacties

Anti-Rabobank-stichting in problemen

Den Haag – De Stichting Justitia Distributiva bevindt zich in staat van ontbinding. De strijd die de stichting onder aanvoering van advocaat Gerard Spong tegen Rabobank aanbond vanwege fraude met de Libor-rente lijkt verloren, en intern is onenigheid over de besteding van geld. Dat melden personen dicht bij de stichting.

Rabobank was lid van bankenpanels die doorgeven hoeveel rente ze betalen wanneer ze kapitaal van andere banken aantrekken. Medewerkers van Rabobank gaven jarenlang wisselend hogere en lagere rentes door dan in werkelijkheid betaald werd. Rabobank betaalde €774 miljoen om de fraudezaak met toezichthouders te schikken.

Volgens de stichting is het maatschappelijk belang van een gezonde bankensector echter te groot voor een dergelijke onderhandse deal. De stichting vindt dat de Libor-fraude klanten op twee manieren raakt: Rabobank zou door de schikking minder geld kunnen uitlenen aan het MKB en daarnaast zouden risico's op Rabobank-ledencertificaten zijn opgelopen.

In mei oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat er geen reden tot vervolging van de bank of medewerkers meer is. De stichting is sindsdien niet opgeheven maar intern is de ruzie hoog opgelopen. Een deel van het ingelegde geld, volgens één bron zo'n €30.000, zou niet juist zijn besteed. Ook is er frustratie dat de klachtenwebsite nog altijd niet is afgebouwd.

Spong zou zelf tot een fors bedrag tegoed hebben voor zijn inspanningen. Zijn kantoor is niet direct in staat te reageren en de woordvoerder van de stichting evenmin. Rabobank is van oudsher zeer sterk vertegenwoordigd in de landbouw en veel betrokkenen bij de stichting zijn agrariër of ex-agrariër.

Laatste reacties

 • geen boer

  haha, wat een kansloos gepruts. Zou het bestuur een goede bestuursaansprakelijksverzekering hebben? Gezien de kansloze missie (het gaat hier om de LIBOR malversaties) en het financiele gerollebol op straat a la ouderenpartij of homoblad waarschijnlijk niet.
  Ai, dat wordt prive bijpassen voor meestertje Spong!

 • Mozes

  De stichting kan nooit hard maken hoe betrokkenen persoonlijk zijn benadeelt. De bank heeft immers wisselend een hogere of lagere rente doorgegeven. 

 • alco1

  Niemand is persoonlijk benadeelt. De ( buitenlandse) banken van wie het geld door de Rabo doorgesluist is, zijn benadeeld. De hoge boete is een soort afkoopsom naar ratio van de gemaakte winst.

 • zeelander

  Ik vind de heer spong nog listiger als de rabo bank
  De heer spong zal best wat grijpstuivers in zijn broekzak hebben laten glijden
  En de boeren kunnen weer doorgaan met krokodillen tranen te huilen

Of registreer je om te kunnen reageren.