Home

Nieuws 1 reactie

Agrarische sector verantwoordelijk voor 7 procent EU-export

Brussel - De agrifoodsector nam afgelopen jaar van alle export van de Europese Unie 7 procent voor zijn rekening.

De export van landbouw- en voedingsproducten zorgde voor een positief resultaat op de handelsbalans van €18 miljard, blijkt uit cijfers van de Europese Unie.

Belangrijkste bestemmingen

De belangrijkste bestemmingen voor de agrarische producten waren de Verenigde Staten, Rusland, China, Zwitserland en Japan. Met een aandeel van 13 procent van het totaal is de Verenigde Staten de belangrijkste afnemer voor de agrarische producten uit de Europese Unie. In 2014 nam de export naar de VS zelfs met 7 procent toe. Rusland was in 2014 nog het tweede belangrijkste afzetgebied. Door het importverbod dat in augustus vorig jaar door Rusland werd ingesteld voor veel agrarische producten liep de export met 23 procent terug.

Eén reactie

  • agratax2

    Bij het huidige markt en prijsbeleid zal deze export waarde dalen tot onder de nullijn. Het zijn immers niet alleen de kleine boeren en tuinders die in de financieele problemen zitten ook de groten delen mee in deze malaise. Als Brussel en / of de landelijke regeringen niet van plan zijn om maatregelen te treffen om de sector levensvatbaar te houden zal de export binnen korte termijn zijn omgebogen in import van voedsel. Hoe prettig voor de handelaren maar niet voor de betalingsbalans en de werkgelegenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.