AlgemeenNieuws

ABN Amro ziet exportwaarde dalen

Amsterdam – ABN Amro verwacht dat de landbouwexport in 2015 0,3 tot 0,5 procent daalt ten opzichte van 2014. De daling is vooral gevolg van lagere prijzen voor zuivel, suiker, graan en soja.

Omdat de importwaarde ook daalt, blijft de handelsbalans ongeveer gelijk, aldus sectoreconoom Frank Rijkers. De ABN-analist keek naar de export in de afgelopen twaalf maanden tot en met april. Deze bedroeg min 0,2 procent. Het was in april voor het eerst sinds april 2010 dat de twaalfmaandelijkse gemiddelde groei negatief uitkwam. Economen werken met twaalfmaandelijkse gemiddelden omdat je zo corrigeert voor seizoenseffecten.

Lagere agrarische prijzen

Rijkers noemt lagere agrarische prijzen de hoofdoorzaak. Prijzen voor voedsel liggen op de wereldmarkt op het laagste niveau sinds 2009. Sinds de piek in 2011 bedraagt de prijsdaling 30 procent. De daling is volgens ABN Amro vooral gevolg van grote oogsten. De export wordt ook gefrustreerd door de Russische voedselboycot en een afnemende vraag uit China, twee belangrijke groeimarkten.

Koersdaling euro

ABN Amro denkt dat prijzen voor veel agrarische producten dit jaar laag blijven. Op middellange termijn kunnen Nederlandse exporteurs profiteren van een verwachte koersdaling van de euro. Een zwakkere euro maakt producten uit eurolanden relatief goedkoper voor afnemers in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, China en de VS. Voor de lange termijn zijn perspectieven voor de export van agrarische producten goed vanwege de toenemende wereldbevolking en welvaart.

Grootste daling

De grootste daling van de exportomzet is te zien binnen Europa. Het relatieve aandeel van de EU in de agrarische export is overigens de afgelopen tien jaar gedaald van 83 naar 78 procent. Azië en met name China zijn de belangrijkste groeimarkten.

Beheer
WP Admin