Home

Nieuws 3 reacties

ABN Amro ziet exportwaarde dalen

Amsterdam – ABN Amro verwacht dat de landbouwexport in 2015 0,3 tot 0,5 procent daalt ten opzichte van 2014. De daling is vooral gevolg van lagere prijzen voor zuivel, suiker, graan en soja.

Omdat de importwaarde ook daalt, blijft de handelsbalans ongeveer gelijk, aldus sectoreconoom Frank Rijkers. De ABN-analist keek naar de export in de afgelopen twaalf maanden tot en met april. Deze bedroeg min 0,2 procent. Het was in april voor het eerst sinds april 2010 dat de twaalfmaandelijkse gemiddelde groei negatief uitkwam. Economen werken met twaalfmaandelijkse gemiddelden omdat je zo corrigeert voor seizoenseffecten.

Lagere agrarische prijzen

Rijkers noemt lagere agrarische prijzen de hoofdoorzaak. Prijzen voor voedsel liggen op de wereldmarkt op het laagste niveau sinds 2009. Sinds de piek in 2011 bedraagt de prijsdaling 30 procent. De daling is volgens ABN Amro vooral gevolg van grote oogsten. De export wordt ook gefrustreerd door de Russische voedselboycot en een afnemende vraag uit China, twee belangrijke groeimarkten.

Koersdaling euro

ABN Amro denkt dat prijzen voor veel agrarische producten dit jaar laag blijven. Op middellange termijn kunnen Nederlandse exporteurs profiteren van een verwachte koersdaling van de euro. Een zwakkere euro maakt producten uit eurolanden relatief goedkoper voor afnemers in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, China en de VS. Voor de lange termijn zijn perspectieven voor de export van agrarische producten goed vanwege de toenemende wereldbevolking en welvaart.

Grootste daling

De grootste daling van de exportomzet is te zien binnen Europa. Het relatieve aandeel van de EU in de agrarische export is overigens de afgelopen tien jaar gedaald van 83 naar 78 procent. Azië en met name China zijn de belangrijkste groeimarkten.

Laatste reacties

  • agratax2

    Als de Russische boycot daadwerkelijk de export prijs beinvloed, betekent dit dat de Russen niet leders op de wereldmarkt kopen. Hieruit kan ik maar 1 conclusie trekken en wel dat de Russen weer terug naar af gaan en of lege schappen hebben/krijgen of weer richting volkstuin gaan. Stel Rusland heeft genoeg aan de eigen productie, dan waren ze toch van de markt verdwenen en is de boycot niet meer dan een smoes om hier tweespalt te zaaien tussen overheid en boeren, exporteurs.

  • gjcamps

    @Agratax2 , de schappen zijn hier zeker niet leeg, er liggen gewoon andere producten. Kaas uit bv Urugay.... en veel meer lokale producten. Prijzen zijn normaal, gelijk aan NL. Wel hoor ik dat men toch liever Nederlandse kaas heeft, ik heb 8 kilo meegenomen voor familie en vrienden is zo op.

  • koestal

    Beter dan afgelopen jaar zal het wel niet worden,maar veel minder ook niet ,hoop ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.