Home

Nieuws 2 reacties

Verdubbeling aantal vrouwelijke jagers in opleiding

Amersfoort – Het aantal vrouwen dat de opleiding tot jager volgt, is nog nooit zo groot geweest als in cursusseizoen 2015. Dit jaar schreven 107 vrouwen zich in voor de opleiding. In 2005 waren het er 54. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV).

De samenstelling van de cursisten is volgens de KNJV in de afgelopen tien jaar gewijzigd. Het totaal aantal cursisten nam in tien jaar toe van 726 in 2005 tot 863 in 2015. Een stijging van 19 procent. Dit jaar is ruim 12 procent van alle cursisten vrouw. In 2005 was dat 7 procent.

Helft jonger dan 36 jaar

Een meerderheid van de cursisten in 2015 is jonger dan 36 jaar (50,6 procent), blijkt uit cijfers van Stichting Jachtopleidingen Nederland. Dit is over de afgelopen tien jaar niet noemenswaardig veranderd. Anno 2015 is 21 procent tussen de 36 en 45 jaar, 22 procent tussen de 46 en 55 en is 6 procent ouder dan 55.

Met een kleine 21.000 leden is de Jagersvereniging de grootste vereniging van jagers in Nederland. Ongeveer 27.000 Nederlanders hebben een jachtakte.

Deze week ontvangen de cursisten van de jachtopleiding 2015 hun diploma. Het diploma wordt alleen uitgereikt aan degenen die geslaagd zijn voor de vier onderdelen van het wettelijk verplichte jachtexamen: hagelschieten, kogelschieten, theorie en praktijk.

Laatste reacties

 • Zippie

  in tegenstelling tot het gezwets van de dierenknuffelaars die beweren dat steeds meer burgers tegen de jacht zijn, is er in Nederland een ontwikkeling aan de gang dat steeds meer jonge mensen (en dus ook vrouwen) erg geinteresseerd zijn in de jacht en (rationeel) natuurbeheer.
  En dan ook nog vaak mensen uit de Stade omgeving.
  wat mij betreft een positieve ontwikkeling.

 • J@gertje

  Oeps, dat wordt tijd voor kamervragen.
  Matianne zal beweren dat vrouwen gedwongen worden tot het volgen van de jachtopleiding.
  Deze vrouwen zijn namelijk in veel gevallen getrouwd met een jager, net als Marianne.
  Ook Marianne zou een gedwongen jachtopleiding moeten gaan volgen, samen met Trijnie.
  Het zou namelijk een hoop vooroordelen schelen.
  :-))

Of registreer je om te kunnen reageren.