Home

Nieuws laatste update:30 jun 2015

Veehouders anticiperen op hittegolf

Doetinchem - De verwachte hoge temperaturen vanaf halverwege deze week vraagt van veehouders dat zij hun werkschema en de dierverzorging aanpassen.

Op Twitter laten veehouders al weten zich voor te bereiden. Zo wordt geïnvesteerd in sproei-installaties om het staldak te koelen. In aanloop naar een hittegolf is een schone luchtwasser van belang net als een controle van de ventilatie. Het ventilatieniveau gaat naar maximaal. Als de luchtwasser vervuild is, remt dit de uitgaande luchtstroom en wordt de gevraagde ventilatiebehoefte moeilijker behaald. Maar ook de luchtinlaat moet schoon zijn en in zomerstand staan.

Warm weer beïnvloedt de vruchtbaarheid van zeugen en remt de voeropname van vleesvarkens en dus de groei. Als de periode van warm weer langer aanhoudt uit zich dat in een daling van de slachtgewichten of langere omlooptijden.

Veel voerleveranciers hebben checklists voor de verzorging van varkens en pluimvee tijdens warme dagen. Algemene adviezen zijn de verzorging en voeding zoveel mogelijk te verplaatsen naar de avond en vroege ochtend, als de buitentemperatuur het laagst is. Maar ook het verstrekken van extra water is belangrijk. Speciaal voor vleeskuikens geldt dat vitamine C helpt de effecten van hittestress te verkleinen.
De Gezondheidsdienst voor Dieren geeft een flink aantal tips en trucs om hittestress bij pluimvee te voorkomen, zie hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.