Home

Nieuws 17 reactieslaatste update:14 sep 2015

Trendwatcher zaait 'angst' op Young Farmers Day

Lochem - De vergezichten en bespiegelingen die trendwatcher Richard van Hooijdonk vandaag uitstortte over enkele honderden jonge boeren werden niet erg omarmd. Dagvoorzitter Yvon Jaspers van de Young Farmers Day, die ForFarmers samen met NAJK georganiseerd had, sprak over een gevoelloze toekomstvisie. Jaspers: "Boeren willen dieren houden en ermee werken en doen dat met gevoel, jij zaait angst."

In de visie van Richard van Hooijdonk zijn boerenbedrijven in de toekomst zelfsturende organisaties, volledig gerobotiseerd. Boeren zullen achter de computer zitten en hun bedrijf van achter het bureau managen. Niemand zal meer dan drie dagen hoeven te werken en alle mensen krijgen een basisinkomen. Van Hooijdonk denkt dat het vee voorzien zal zijn van een sensor/chip die constant de conditie en gezondheid van het dier bewaakt. Mochten er gezondheidsproblemen dreigen te ontstaan, dan zal de chip proactief de dierenarts waarschuwen die vervolgens, voor er echt problemen optreden, al op het erf is.
De trendwatcher ziet in de toekomst een technische laag onder het hele bedrijf liggen. "Nieuwe onderdelen zullen volledig automatisch geleverd worden voordat de oude kapot zijn. De techniek zal anticiperend zijn."
Het land zal de boer ook niet meer zelf op hoeven, dat doen zelfrijdende machines voor hem. "Dat levert een besparing op van 40 procent in de kosten. Je bent niet meer op het veld, maar achter de computer, daar verdien je het geld", aldus Van Hooijdonk.
Boerenbedrijven zullen ook steeds meer moeten samenwerken om mee te kunnen in de toekomst, samenwerking geeft kracht. "Je kunt als boerenbedrijf al wel dertig jaar bestaan, maar in de huidige tijd betekent dat niet dat je het de komende drie jaar ook nog redt."
Om mee te kunnen in alle nieuwe technieken die op boerenondernemers af komen zullen ze behalve samen te werken er ook voor moeten zorgen dat het management op het bedrijf verjongt. "Boeren van vijftig jaar of ouder zouden zich moeten schamen als er geen twintiger naast hen staat. Alleen met de goede mix van kennis komt de juiste ontwikkeling tot stand."
Over het huidige werk op een boerenbedrijf is Van Hooijdonk duidelijk, dat verdwijnt in de huidige vorm en zal niet meer door de boer gedaan worden. "Misschien moet je wel zeggen dat de boer van toekomst geen boer meer is."
Dagvoorzitter Yvon Jaspers had grote moeite met deze toekomstvisie, volgens haar zou op deze manier ieder gevoel, alle passie en het omgaan met dieren van het boerenbedrijf verdwijnen. Zij kan zich dat – misschien wel door haar 'Boer zoekt vrouw-wereldbeeld' - in ieder geval totaal niet voorstellen. Ook de paar honderd jonge boeren in de zaal, waarvan zeker dertig procent vrouw, zag de grote veranderingen die Van Hooijdonk schetste niet meteen voor zich. "Maar wat moet ik dan de hele dag gaan doen", riep een jonge boer. Een ander vulde aan dat hij het echt niet voor zich zag de hele dag alleen maar achter de computer te zitten.
Toch waren er ook genuanceerde opmerkingen op het betoog van Van Hooijdonk. Een jonge boer constateerde dat in de loop van de tijd er natuurlijk al veel werk is overgenomen door machines, bijvoorbeeld bij de oogst en het melken. Ook de inzet van drones is een volgende stap. Volgens hem is het wel logisch dat dat op een of andere manier door zal gaan.
Richard van Hooijdonk kon zich de aarzeling bij zijn verhaal wel voorstellen. "Weerstand tegen grote veranderingen is normaal, mensen hebben tijd nodig."

Laatste reacties

 • John*

  als vakmanschap over wordt genomen door de automatisering stopt de ontwikkeling van het resultaat. met andere woorden: je kan vooruit boeren door zelf je dieren gewassen te observeren. als je blijft hangen in vooraf gedefinieerde output van management systemen zal je nooit verder komen. Daarom zijn die middelen praktisch als ondersteuning maar om daar je hele bedrijf aan op te hangen..  ik zie het niet gebeuren.

 • farmer4life1

  Over welk tijdbestek praat deze man?

 • haj146

  nodig ook niet zon veel te dure lulfrans uit. Heb je totaal niks aan. Grote bedrijven willen interessant doen met zulke mensen

 • l coumans

  ja een beetje een loeser

 • info36

  Wie nodigt nou zo'n randdebiel uit?

 • John*

  je moet wel lef hebben om voor zo n groep te mening te verkondigen wetende dat alles wat vernieuwend is de grond ingeboort wordt.. niet alles wat hij verkondigde zal werkelijkheid worden maar veel zaken zullen we binnen nu en 10 jaar wel in onze stallen terug vinden.

 • pascalsliepen

  Denk dat deze man voor een groot gedeelte gelijk heeft wie dacht 40 jaar geleden dat er melkrobots kwamen? 

 • veldzicht

  Om dat allemaal te kunnen betalen en rendabel te maken moet je toch wel 1000 ha bouwland of 1000 melkkoeien hebben en daar is Nederland toch echt wel te klein voor,misschien in Brazilie,Canada, Australie,  Oost europa waar je
  ruimte hebt en wij hier totaal worden weggedrukt zeker met al die prijs opdrijvende regel geving hier.

 • Elevage

  maar Veldzicht dat is toch ook precies wat de groene politiek wil??
  Allemaal opzouten met je bedrijf, en dan lekker allemaal aan de tofu met insecten hier in Nederland.

  Met trendwatchers is het net als met een modeshow van de dure ontwerpers. Er komen kledingstukken voorbij waarvan je zeker weet dat je ze niet gaat dragen, maar toch worden er hier en daar wel wat details overgenomen op kledingstukken die je uiteindelijk wél draagt.
  En zo gaat dit verhaal ook

 • Dysa

  Trendvolgers en happy few holt graag een goed gesprek
  Ik snap der vaak de ballen van, misschien 's dat mien gebrek
  Moar als zie zegt: 'wat bu-j een boer' wet ze niet woar 't ze over proat
  Dan zeg 'k da'k doar trots op bun, ik wet wa'k wetten mot

  De boer is troef, de boer is troef
  De ene keer geet 't gladjes, de ander keer geet 't stroef

 • Farmas

  Hij kon wel eens meer gelijk hebben en krijgen dan dan we vermoeden.
  Als je ziet welke ontwikkeling we de afgelopen 20 jaar doorgemaakt hebben dan is de volgende doorbraak de zelfrijdende trekker die het werk op het land overneemt en de toepassing van chips in dieren mbv nanotechnologie.
  Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat deze ontwikkelingen op het punt staan om door te breken.
  we hebben inmiddels al een melkrobot, mestrobot, voeraanschuifrobot, voerrobots in allerlei soorten, stappentellers, zaagselinstrooirobots, enz.
  In de humane sector laten we mensen al opereren door robots, dus waarom zouden al deze ontwikkelingen nu ineens stoppen alleen omdat we ons dat niet kunnen voorstellen?
  30 jaar geleden kon ook niemand zich voorstellen wat een mens met een PC of een mobiele telefoon moest.
  ik bedoel maar....

 • Burnetti

  Diergezondheidschip, varkenshoest-detector, automatische ventilatie methaan/H2S gestuurd. Och het is niet ver weg. Gemak dient de boer en de veearts.

  Klinkt minder stoer als een nieuwe trekker maar efficiëntie wordt steeds belangrijker.

 • agro1


  beste veldzicht 8, wees ervan overtuigd, de toekomst begon gisteren. je houdt het verhaal van de opkomst van de combines, zou hier ook nooit kunnen, welaan...  komt echt wel, logische voortzetting van 'onbemande' stofzuiger en grasmaaier. jammer?? niet voor degenen met open vizier, maar voor de folkloristen een nachtmerrie, ze zullen zwetend wakker worden.

 • veldzicht

  Agro1 #13 en farmas #11, Ik ben zeker geen folkloristisch boertje op klompen
  en rode zakdoek om mijn nek (soms wel klompen) en heb hier een boven gemiddeld bedrijf toch niet boven gemiddeld gemechaniseerd en geautomatiseerd
  en beschouw veel toch gewoon als luxe.Kijk naar Amerika de echt grote bedrijven meet 3000 koeien en meer, zelfs daar zijn ze maar heel sober  met automatiseren omdat er daar vaak tijden zijn  met slechte financiele uitkomsten,als ik dan soms hier boeren zie met 120 koetjes en zie wat voor toeters en bellen ze wel hebben
  dan moet die melkprijs wel hoog blijven om dat spul te kunnen onderhouden  en vernieuwen. en dat die boer z,n onbemande trekker met maaier naar het land stuurt en een paar uur later z,n onbemande trekker met schudder daar geloof ik helemaal geen barst van.

 • agro1


  veldzicht, met folkloristen bedoel ik lieden, die wat betreft onontkoombare onwikkelingen in de ontkenningsfase zitten, asjevoelwattikbedoel. alles wat uigevonden is, zal op enig moment gebruikt worden, enne... er zijn waarschijnlijk nog enkelen, die zweren bij paardentractie. die zetten dan een hengst voor een aftakasaangedreven werktuig. (xq6, moest er even uit).

 • joohoo

  En de onderhoudsmonteur krijgt een eigen kamer om te overnachten bij storing!.

 • boerke brabant

  de ontwikkelingen gaan door, klopt. Wat we 10 jaar geleden onwaarschijnlijk achten, wordt nu gemeengoed. Maar ik denk wel dat we als maatschappij op een punt aankomen dat we ons gaan verzetten(of weerstand gaan ontwikkelen) omdat we dreigen door te slaan. De menselijke maat raakt in de knel. iets wat we eerder nog niet hebben ondervonden.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.