Home

Nieuws

TTIP-rapporteur Lange: we willen geen 'likes' op Facebook

Straatsburg - Soms moet je snelheid verminderen omwille van de veiligheid. Met die metafoor verklaarde de Duitse sociaal-democraat Bernd Lange woensdagochtend het besluit van het Europees Parlement om niet te stemmen over een resolutie die richting moet geven aan de handelsbesprekingen (TTIP) tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Lange is rapporteur van het parlement die in de handelscommissie de resolutie voorbereidde. Ook is hij lid van de fractie die met een wijzigingsvoorstel de meningsverschillen in het parlement scherp op tafel legde.

Er is in het Europees Parlement steun van de grote fracties in het midden voor het voortzetten van de handelsbesprekingen, waarbij onder andere het belang van de Europese normen voor voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. Het conflict in het parlement gaat over het zogenoemde ISDS, een systeem van geschillenbeslechting tussen staten en  bedrijven dat in de huidige vorm wordt overgelaten aan private partijen. De sociaaldemocratische fractie legde een wijzigingsvoorstel op tafel dat klip en klaar zegt dat ISDS in de huidige vorm geen plaats kan hebben in een handelsverdrag. "Wat ons betreft is ISDS dood", lichtte Lange woensdagochtend toe, na een tumultueuze ochtendsessie van het parlement waarin besloten werd geen debat over TTIP te voeren.

Het voorstel van de sociaaldemocraten zou hoogstwaarschijnlijk een meerderheid kunnen krijgen, vooral omdat de partijen aan de uiterste linker- en rechterzijde er steun aan geven. Maar met deze wijziging, ontstond het gevaar dat de gehele resolutie geen meerderheid meer zou krijgen - mede doordat zijn eigen sociaal-democratische fractie verdeeld zou stemmen.  En daarmee had het parlement de Europese Commissie geen duidelijk signaal meegegeven, en daarmee de Europese positie van de onderhandelaars niet versterkt.

Dat had verschillende partijen misschien wel populair gemaakt, maar het parlement zou erdoor aan invloed inboeten, vindt Lange. "Wij willen invloed, geen likes op Facebook. Dat is de vraag waar het hier om ging: werkelijke invloed of likes op Facebook."

De liberale fractie reageerde geërgerd op de ontstane situatie. De Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66) zei namens de liberalen dat de sociaaldemocraten kennelijk bang zijn voor de stemming. "Ondertussen kijkt de wereld toe. Onze duidelijke aanbevelingen voor de onderhandelaars moeten gehoord worden."

Praten in commissie

Christendemocraat Manfred Weber zei namens zijn fractie een groot voorstander van te zijn dat de partijen er opnieuw over gaan praten in de commissie voor internationale handel, met het doel om een duidelijk en sterk signaal af te geven aan de onderhandelaars. De christendemocratische EVP-fractie is net als de liberalen en de fractie van conservatieven en hervormers (SGP/ChristenUnie) voor een goed handelsakkoord met de Amerikanen.  Uitgesproken linkse en rechtse fracties zien niets in zo'n akkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.