Home

Nieuws

Stichting begint rechtszaak tegen ABN Amro

Amsterdam - Na Rabobank is de Stichting Renteswapschadeclaim van plan ook een rechtszaak te beginnen tegen ABN Amro wegens vermeende wanpraktijken bij de verkoop van zogenoemde renteswaps aan kleine en middelgrote ondernemers.

De stichting kondigde vrijdag aan een collectieve procedure te starten tegen de bank, een formele stap die volgens voorzitter Pieter Lijesen de opmaat is naar een officiële dagvaarding. Die gaat na 24 juli de deur uit, tenzij ABN Amro voor die tijd de gewraakte contracten ontbindt en de klanten compenseert voor de miljardenschade die zij zouden hebben geleden. Eenzelfde procedure ging vooraf aan het dagvaarden van Rabobank vorige maand.

Renteswaps zijn complexe financiële producten waarmee de variabele rente op leningen kan worden vastgezet. Maar volgens Renteswapschadeclaim bleek die rente echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen, waardoor de klanten werden geconfronteerd met veel hogere maandlasten. Als ze dat hadden geweten, hadden ze de renteswaps nooit gekocht.

Volgens de stichting verkocht ABN Amro in de periode 2005-2011 voor in totaal €9 miljard aan renteswaps, niet alleen aan mkb-ondernemers namens wie de stichting optreedt, maar ook aan particulieren. Daarnaast verkocht de bank voor nog eens zo'n €9 miljard renteswaps aan grote ondernemingen. De stichting heeft becijferd dat ABN Amro alle betrokkenen in totaal €4 miljard moet terugbetalen als de contracten nu zouden worden ontbonden.

Renteswapschadeclaim zegt inmiddels door zo'n tweehonderd mkb-ondernemers te zijn gemachtigd om namens hen op te treden in deze zaak. Lijesen zei te verwachten dat dit aantal nog zal toenemen.

In een reactie zegt ABN Amro bezig te zijn met beoordelen van rentederivaten van individuele ondernemingen. "Bij die klanten waar er onverhoopt problemen blijken te zijn, streven we naar een oplossing. De AFM is nauw betrokken bij het herbeoordelingsproces en ziet toe. We hebben kennis genomen van de aangekondigde actie van de Stichting Renteswapschadeclaim."

Een woordvoerder van de bank voegde daaraan toe 'dat we de bedragen niet herkennen en er verbaasd over zijn'.

Of registreer je om te kunnen reageren.