Home

Nieuws 3 reacties

SP: help EU-landen bij opzetten kadaster

Den Haag - Nederland zou andere landen binnen de Europese Unie moeten helpen bij het opzetten van een kadaster, onder meer om te registreren hoeveel buitenlanders zich lokale landbouwgronden toe-eigenen.

Dat stellen de Kamerleden Eric Smaling en Harry van Bommel (SP) in vragen aan staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Aanleiding voor de vragen is een rapport van het Transnational Institute, waaruit blijkt dat met name in Oost-Europese landen sprake is van het opkopen van landbouwgronden.

Volgens de SP zouden in het Europees landbouwbeleid waarborgen moeten worden ingebouwd, om te zorgen dat de landbouwsteun ten goede komt aan lokale producenten en niet aan de grondeigenaren uit andere landen.

Volgens het onderzoek zou de Roemeense landbouwgrond al voor 80 procent in handen zijn van niet-Roemeense investeerders. Onwenselijk, vinden Smaling en Van Bommel, die vinden dat Nederland de kwestie op Europese schaal aan de orde moet stellen.

Zie ook http://www.europarl.europa.eu

Laatste reacties

  • agratax2

    SP kan vinden wat ze willen. Ze hebben geen invloed op het (politieke) beleid van andere EU landen. Ze zijn niet eens in staat om onze arbeidsmigranten te vervangen door Nederlanders die aan het werk moeten. Als Brussel zich ook nog gaat bemoeien met de verkoop van landbouwgronden in EU landen is de dictateur nabij. Wat we in Brussel wel kunnen regelen, is dat het EU landbouwfonds een maximaal plafond per ontvanger heeft, zodat beleggingsfondsen van binnen of buiten de EU geen onnoemelijk grootte kapitalen van het fonds incasseren.

  • pinkeltje


    In eerste instantie ben ik al genegen om te menen dat als een land geen kadaster heeft  het dan kennelijk nog een zodanige bananenrepubliek is dat ze ook geen lid van de EU zouden moeten zijn. Vervolgens klinkt het argument dat subsidie ten goede moet komen aan de lokale producent natuurlijk heel goed maar het is dan maar de vraag of je er veel mee opschiet om dat af te laten hangen van de vraag wie de eigenaar is van de grond. Geloof dat ze bij de SP dan toch niet goed snappen waar deze regelingen voor bedoeld zijn. Als je vindt dat er landbouwsteun nodig is moet dat niet afhankelijk zijn van een ambtelijke instelling die bepaald of een bedrijf daar arm/rijk/klein of groot genoeg voor is. Zie ook het kinderlijke gejammer van dit type politici dat de Windsors veel subidie ontvangen omdat ze in Engeland veel grote landbouwbedrijven bezitten. Maar het scoort bij de onwetende kiezer wel lekker om het zo te brengen. En anderzijds, houdt het simpel en aub zo weinig mogelijk steunmaatregelen. Is altijd goed bedoeld en bereikt zelden wat het beoogt.

  • l coumans

    inderdaad pinkeltje sigaar uit eigen doos .roken is schadelijk voor de gezondheid

Of registreer je om te kunnen reageren.