Home

Nieuws 4 reacties

Ruimte voor experimenten in buitengebied

Den Haag - Een aantal gemeenten krijgt ruimte voor experimenten in het buitengebied om innovatieve bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken.

Dat blijkt uit een besluit bij de Crisis- en Herstelwet, die minister Melanie Schultz van Haegen-Geesteranus heeft voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Schultz biedt de gemeenten Boekel, Rijssen-Holten en Borssele voor het buitengebied mogelijkheden creatief om te gaan met onder andere vrijkomende agrarische bebouwing en de vestiging van bedrijven op het platteland. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor integratie van landbouw en recreatie. De gemeente Steenwijkerland gaat  werken met een systeem voor interne saldering binnen het Programma Aanpak Stikstof.

Daarnaast wil Schultz ook mogelijkheden voor de ontwikkeling van windmolenparken. Een van de argumenten daarbij is dat grondeigenaren door de plaatsing van windmolens meer rendement uit hun land halen, dan met verpachten of het verbouwen van gewassen alleen. "Dit maakt agrariërs en grondeigenaren minder gevoelig voor crisis in de landbouwsector. Daarnaast levert de bouw en het onderhoud van windmolens werkgelegenheid op."

Laatste reacties

 • trijnie

  Ze bedoelt het platteland verpesten.

 • Schaapje

  Als er bedrijven leeg komen dan graag weer wat bedrijvigheid hierin vestigen dit houdt het platteland levendig en leefbaar. Hierbij moet men zeker wel rekening houden met de zittende en aangrenzende agrariërs.

 • Barneveldsei

  Met 7 windmolens op een bunder kun je de kosten laag houden. Waarom zou je 1 molen plaatsen als er meer op een bunder passen? 

 • veldzicht

  Barneveldsei,je kan beter 4 kerncentrales bouwen in nederland,heb je tenminste altijd stroom ,ook als het niet waait of de zon niet schijnt en het  kost de belasting betaler tientallen miljarden euro minder en wordt het platteland niet verpest .

Of registreer je om te kunnen reageren.