Home

Nieuws 2 reacties

Proef met mestgehaltes meten met infrarood

Kesteren - Een nieuwe manier om gehaltes mineralen in mest te meten is in ontwikkeling. Deze nieuwe technologie wordt toegepast met nabij-infrarood.

Met NIRS-sensoren (nabij-infrarood spectroscopie) kunnen stikstof- en fosfaatgehalten in mest direct op de vrachtwagen worden gemeten. Het is voor het eerst dat deze technologie ingezet wordt om gehaltes in mest te meten. Het bedrijf D-Tec in Kesteren heeft inmiddels zeven langeafstandvrachtwagens voorzien van deze apparatuur, waarbij direct de gehaltes van mest kunnen worden vastgesteld.

De techniek wordt al langer gebruikt in de landbouw. John Deere gebruikt al jaren Nabij-Infrarood op dorsmachines en maiskneuzers om het vochtgehalte te meten van het graan, dan wel de mais. Gerrit van Vlastuin, directeur van D-Tec: "De techniek is niet nieuw. Het bestaat al vijftien jaar. Nieuw is dat de techniek nu ingezet wordt om gehaltes in mest te meten. Dat kan omdat de meetinstrumenten inmiddels goedkoper en stabieler zijn geworden."
De techniek werkt als volgt: een lampje schijnt in de mest en meet hoe vaak het licht wordt gespiegeld. Heel veel metingen zijn nodig om te bepalen hoe hoog de gehaltes zijn in de mest. Vooral het meten van fosfaat is lastig, omdat het kan binden aan stro of een zandkorrel waardoor de meting sterk verandert.
De metingen zijn nog niet nauwkeurig genoeg, weet Van Vlastuin. "De overheid accepteert een afwijking van 15 procent. Nu is dat nog 20. We hebben meer tijd nodig om de metingen verder te verfijnen. Ik verwacht nog ongeveer twee jaar." De techniek is wel duur: €30.000 per voertuig. De techniek kan ook gebruikt worden voor precisielandbouw.

Laatste reacties

 • somporn

  'De overheid accepteert een afwijking van 15 procent. Nu is dat nog 20.
  Dus we kunnen ook 15% onder het fosfaatplafond zitten omdat men zo maar wat aanneemt.
  Was de r-overheid altijd maar zo gemakkelijk dat het accoord ging met 15% afwijking.

 • alco1

  Hier heeft een loonwerker een proef gedaan met mest te onderzoeken en een jaar later nog weer. Van het fosfaat was een derde verdwenen en stikstof iets gestegen.
  Dit kan natuurlijk niet. Daarom de conclusie dat met het niet meten kan!
  En dan 'bedenkt' men een fosfaatplafond tot achter de komma. 
  Hallucinerende ambtenaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.