Home

Nieuws

Polderkinderen spreken met Tweede Kamer

Den Haag - De Polderkinderen van Rhoon hebben in een bijzondere procedure in de Tweede Kamer de politiek opnieuw opgeroepen om de plannen voor de polders van Rhoon niet uit te voeren.

Op de 600 hectare landbouwgrond onder de rook van Rotterdam moet commerciële landbouw mogelijk blijven vinden bewoners en burgers van het gebied. Volgens de huidige plannen kan dit niet. De polder zou worden ingericht als natte natuur ter compensatie van de aanleg van Tweede Maasvlakte. Na hevig verzet van de bewoners is het plan gewijzigd en wordt de polder nu ingericht met natuur en landbouw. "Boeren worden verplicht natuurbeheerder te worden. Dat willen we niet. We willen dat  boeren zelf kunnen kiezen hoe ze hun bedrijf runnen", zegt Mariëlle de Klerk, een van de polderkinderen tijdens de bijeenkomst in de Tweede Kamer. Ze wijst erop dat het plan dat is opgesteld in samenwerking met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) betere resultaten heeft voor de natuur, meer recht doet aan de wensen van burgers en boeren en dat het plan bovendien €50 miljoen goedkoper is dan het huidige voorstel, dat na advies van oud-landbouwminister Cees Veerman tot stand is gekomen. De bewoners van de polder van Rhoon zeggen het vertrouwen in de politiek volledig kwijt te zijn, omdat er niet naar ze geluisterd wordt. Ook een burgerinitiatief met ruim 41.000 handtekeningen werd niet gehonoreerd. 
CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt na te gaan vragen bij de regering hoe het staat met de uitvoering van de aangenomen motie Heerema/ Jacobi (VVD/PvdA) waarin wordt gevraagd om creatief invulling te geven aan de integrale opgave voor het Buijtenland van Rhoon.

Of registreer je om te kunnen reageren.