AlgemeenNieuws

Openbreken derogatievoorwaarden in Brussel weinig kansrijk

Brussel – Het is niet aannemelijk dat de voorwaarden voor de huidige derogatie worden opengebroken.

De Europese Commissie laat desgevraagd weten dat de afspraken voor de huidige verruimde mestregels gelden voor de volledige periode van 2014 tot en met 2017. “De Nederlandse overheid heeft hierbij verzekerd dat de mestproductie zowel als het gaat om fosfaat als om stikstof niet boven het niveau van 2002 zal komen”, aldus een woordvoerder de Commissie.

Daarmee lijkt de suggestie van de fracties van VVD, CDA en SGP om in Brussel te gaan onderhandelen over het aanpassen van het fosfaatplafond door bijvoorbeeld verwerkte pluimveemest buiten het plafond te houden, weinig kansrijk.

Nederland heeft tot nu toe geen melding gemaakt bij de Europese Commissie dat er problemen zijn met het nakomen van de voorwaarden van de derogatie. Ook is er vanuit Nederland geen verzoek gekomen om over de voorwaarden te spreken of om over het uitzonderen van verwerkte dierlijke mest voor het fosfaatplafond te spreken.

Of de derogatie van bemestingsnormen tot 230 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare in plaats van de standaard norm van 170 kilo direct vervalt bij het overschrijden van het fosfaatplafond is niet duidelijk. “Als de Nederlandse overheid melding maakt dat er problemen zijn met de uitvoering van de derogatievoorwaarden, zal de Commissie in overleg gaan met Nederland over de ontstane situatie en de gevolgen hiervan”, aldus een woordvoerder van de Commissie.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland in 2014 op basis van voorlopige cijfers nog nét onder het door Brussel opgelegde fosfaatplafond blijft. Door het afschaffen van het melkquotum is het zeer aannemelijk dat dit plafond dit jaar zal worden overschreden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft al aangekondigd dat ze dan genoodzaakt is om de productie te beperken door het invoeren van dierrechten of fosfaatrechten in de melkveehouderij, of door het begrenzen van de melkproductie per dier of per bedrijf. Ze zal deze maand met haar  visie komen, tenzij de zuivelsector zelf kan overtuigen dat het door de sector zelf opgelegde fosfaatplafond niet meer overschreden zal worden.

Beheer
WP Admin