Home

Nieuws

Obama krijgt onderhandelingsmandaat TTIP

Washington – De Amerikaanse president Barack Obama heeft eindelijk het onderhandelingsmandaat gekregen voor vrijhandelsverdragen.

De Senaat stemde met 60 stemmen voor en 38 stemmen tegen in met het toekennen van het onderhandelingsmandaat. Een verdrag met de EU en landen rond de Stille Oceaan, respectievelijk TTIP en TPP genoemd, zijn daardoor een stap dichterbij.

Fast-track autoriteit

Beide verdragen hebben in potentie een enorme invloed op de handel in landbouwproducten. Kort geleden nog zag het er somber uit voor Obama. Zowel in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden werd het toekennen van de zogeheten 'fast-track'-autoriteit afgewezen. De Senaat weigerde aanvankelijk het onderwerp zelfs op de agenda te zetten.

Negatieve gevolgen

Vooral Obama's eigen Democraten zijn kritisch op mogelijke negatieve gevolgen van meer open grenzen, zoals het verlies aan banen. Zonder de wetgeving, zouden de Amerikaanse onderhandelaars tijdens de onderhandelingen steeds terug moeten gaan naar de volksvertegenwoordiging. Die kan dan amendementen indienen. Onwerkbaar, vindt de Amerikaanse regering. Nu kunnen de Senaat en Huis alleen maar over het eindproduct van onderhandelingen stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.