Home

Nieuws 3 reacties

Noodkreet om weidevogels Groene Hart

Driebergen-Rijsenburg - Het aantal weidevogels dat met succes broedt en jongen grootbrengt, blijft dit jaar achter.

De boswachters van het Groene Hart luiden daarom de noodklok, aldus Staatsbosbeheer donderdag. De daling is onder meer te wijten aan het koude, droge voorjaar. Daardoor was minder voedsel beschikbaar.

Sinds 1960 is volgens Staatsbosbeheer meer dan 60 procent van de weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw. Volgens de boswachters dreigen zij uit te sterven in Nederland. "Met name de grutto - hét icoon van het oud-Hollandse polderlandschap - is echt een zorgenkindje geworden'', aldus de boswachters.

Staatsbosbeheer voert een beleid van 'kuikenoverleving'. Daarbij wordt ernaar gestreefd de kuikens voldoende rust en voedsel te geven voor ze 'vliegvlug' worden. Daarvoor moet soms het maaien van weides voor de graswinning worden uitgesteld. Ook zijn er in het Groene Hart drie zogeheten kerngebieden die speciaal voor weidevogels zijn ingericht: de Donkse Laagten in het Zuid-Hollandse Molenwaard, de Reeuwijkse Plassen en De Wilck bij Hazerswoude.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    foutje, 60% van de weidevogels is verdwenen doordat er niet voldoende mest op de weides komt en op de verkeerde manier, foei staatsbosbeheer, je moet de waarheid niet verdraaien en je eigen baas de schuld geven doordat er gewoon slechte regelgeving is gekomen in deze tijd

  • alco1

    Ik houd het op de predatoren.

  • Annahoeve Meerveld

    Precies mest op! het land en niet in de grond dan is er te eten voor de vogels en komen de jongen groot

Of registreer je om te kunnen reageren.