Home

Nieuws

Nog geen akkoord in EU over biologische landbouw

Riga – De Europese landbouwministers hebben nog altijd geen akkoord weten te bereiken over de nieuwe regelgeving over biologische landbouw.

Desondanks blijft voorzitter Janis Dulavs van de landbouwraad moed houden dat er nog tijdens het Lets voorzitterschap een akkoord zal komen. "Er wordt inmiddels al drie voorzitterschappen lang gepraat over het biologische voorstel. Ik heb er vertrouwen in dat we er nu uit komen", zegt de Letse landbouwminister na afloop van de informele landbouwraad in Riga. Hij benadrukt dat alle lidstaten het belang van een akkoord in zien en dat ze bereid zijn verder te praten om tot een overeenstemming te komen. "We blijven positief", aldus Dulavs. Mogelijk komt hij vrijdag met een aangepast voorstel waar bredere steun voor is dan het huidige voorstel van de Europese Commissie.

Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw wil niet zeggen of de landbouwraad de lidstaten dichter bij een akkoord heeft gebracht. "Er zijn nog altijd drie gevoelige punten. Het vertrouwen van de consument in de biologische landbouw, het gelijke speelveld voor Europese biologische boeren en de import van biologische producten uit derde landen en de controle maatregelen. Over deze punten is nog altijd geen akkoord, maar de speelruimte die er is, is wel duidelijker geworden", aldus Hogan. Hij hoopt wel dat er voor 16 juni, tijdens de volgende landbouwraad, een akkoord komt tussen de Commissie en de Raad, zodat het overleg met het Europees Parlement kan beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.