Home

Nieuws

Nieuwe norm voor drijfmestmonsters

Den Haag - Laboratoria mogen drijfmestmonsters van minimaal 500 gram in behandeling nemen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) aan brancheorganisatie Cumela laten weten.

EZ heeft besloten de normen aan te passen. Niet 650 gram per monster is het minimale gewicht, maar 500 gram. Deze nieuwe norm wordt per 1 juli opgenomen in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet.

Cumela laat weten blij te zijn met dit besluit en verwacht door de nieuwe norm dat het aantal afgekeurde monsters zal afnemen. Laboratoria mogen al per direct monsters van drijfmest met een inhoud van minimaal 500 gram in behandeling nemen. Tien tot twintig procent van de geleverde monsters werd vanwege ondergewicht afgekeurd. De betrokken vracht mest wordt dan op basis van forfaitaire gehalten afgehandeld. Dit leverde problemen op voor de registratie van mestopslagen en -vervoer. De overheid dreigt hierdoor ook het zicht op de werkelijke mineralenstromen te verliezen, meldt Cumela.

EZ wil wel van Cumela weten hoe de kwaliteit van de drijfmestmonsters kan worden verbeterd en gewaarborgd. Voor 1 januari 2016 moet Cumela een voorstel hiervoor indienen bij EZ.

Of registreer je om te kunnen reageren.