Home

Nieuws 2 reacties

Monsanto wil verhuizen, belooft break-up fee

St. Louis – Monsanto wil na de overname van Syngenta een nieuw moederbedrijf oprichten in het Verenigd Koninkrijk.

Dat schrijft CEO Hugh Grant in een verklaring. Tevens wil de Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen een nieuwe naam die het 'unieke wereldwijde karakter' onderstreept. Syngenta wees al twee overname-voorstellen van Monsanto af.

Monsanto krijgt in de visie van de Schot circa 70 procent van de aandelen in het op te richten moederbedrijf. Syngenta krijgt 30 procent. Daarnaast ontvangen aandeelhouders van Syngenta cash. Monsanto zou zich met een verhuizing van het hoofdkantoor aansluiten in een rij bedrijven die kiest voor het Verenigd Koninkrijk, waar de vennootschapsbelasting is verlaagd tot 20 procent.

€1,7 miljard als het misgaat

Monsanto wil tevens een bijzonder hoge 'break-up fee' afspreken. Syngenta lijkt bezorgd te zijn dat mededingingsautoriteiten voor een deal gaan liggen. Monsanto wil afspreken €1,7 miljard te betalen aan Syngenta als een deal wordt geblokkeerd door mededingingsautoriteiten. Monsanto wil binnen een deal het zadenbedrijf van Syngenta en overlappende activiteiten in gewasbescherming af stoten.

Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd en bijzonder sterk in de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen. In de gewasbescherming is de onderneming relatief zwak. Hoewel het bedrijf uit St. Louis eigenaar is van het grootste merk in de business, Roundup-glyfosaat, heeft ze een zeer smalle productenportefeuille. Syngenta is juist groot in de 'chemie' en nog relatief klein met zaden.

Monsanto heeft tot nu toe twee keer een bod van $45 miljard neergelegd bij Syngenta, met de tweede keer bovengenoemde aanvullende voorwaarden. Het bedrijf zegt nog steeds constructieve gesprekken met het bestuur van Syngenta te willen voeren.

Laatste reacties

  • agratax2

    Het lijkt Monsanto heel wat waard te zijn, om monopolist te worden binnen de mondiale voedselvoorziening. Een aanbod van 1,7 miljard doen aan je overname partner als de overheden de deal niet goed keuren. Hoeveel krijgt de mededingingsautoriteit om deze deal door te laten gaan?

  • Jan Cees Bron

    Agratax, ik ben wel met je eens dat als een bedrijf met dergelijke voorwaarden gaat smijten, ze blijkbaar echt enorm denken te profiteren van de overname.

Of registreer je om te kunnen reageren.