Home

Nieuws

Monsanto boekt meer winst

St. Louis – Monsanto heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van $1,1 miljard (€1 miljard), 33 procent meer dan een jaar eerder.

De producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag de omzet bijna 8 procent toenemen tot $4,6 miljard (€4,1 miljard). Topman Hugh Grant zei in een toelichting de overnamestrijd om Syngenta nog niet op te hebben gegeven.

Mais en soja

Monsanto zag de omzet met zaden 5 procent toenemen tot omgerekend $3,2 miljard. Het bedrijf boekte ruim $200 miljoen meer omzet met mais en gevonden maiseigenschappen die met licenties worden verkocht. Mais is goed voor bijna de helft van de totale omzet met zaden. De omzet met het tweede grootste product, soja, steeg licht terwijl minder is omgezet met katoen- en groentezaden.

Gewasbeschermingsmiddelen

De omzet met gewasbeschermingsmiddelen steeg 14,5 procent tot $1,4 miljard Monsanto verkoopt vooral Roundup-herbiciden; glyfosaat dus, een type dat wereldwijd onder de loep ligt omdat het kankerverwekkend zou zijn. Vooralsnog is het middel voor de landbouw nergens verboden. Monsanto kondigt aan voor $1 miljard een fabriek voor herbiciden in Louisiana te bouwen.

Grant zei dat Monsanto toegewijd blijft aan een 'vriendelijke' overname van Syngenta. Na de overname wil Monsanto alle zaadactiviteiten en overlappende activiteiten in gewasbescherming verkopen. Het gaat ze dus om pesticiden. Volgens Grant is de belangstelling voor het zaadbedrijf van Syngenta nu al 'buitengewoon'. Een snelle verkoop, en verkoop voor de juiste prijs, is volgens Grant dus geen probleem.

Kosten terugdringen

Monsanto wil voor 2017 de kosten terugdringen met $500 miljoen. Directeur operationele zaken Brett Begemann zei dat als de overname van Syngenta mislukt, Monsanto mogelijk gesprekken aanknoopt met Bayer. Deze Duitse onderneming zette eerder de traditionele chemische activiteiten apart en stuurt nu een farmaceutisch bedrijf aan en een bedrijf dat zaden en gewasbeschermingsmiddelen maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.