Home

Nieuws 6 reacties

Ministerie verantwoordelijk voor bestrijding tropische insecten

Den Haag – Minister Edith Schippers van volksgezondheid gaat een wet maken waarin de bestrijding en preventie van exotische insecten wordt geregeld. Tot nu toe is de bestrijding van bijvoorbeeld de tijgermug een verantwoordelijkheid van gemeenten.

"Ik heb met het wetsvoorstel voor ogen dat de minister van VWS niet alleen feitelijk maar ook formeel verantwoordelijk wordt, zowel voor de preventie als de bestrijding van exotische vectoren in Nederland", schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast wil ze dat de NVWA de mogelijkheid krijgt om te handhaven bij gebleken nalatigheid van bedrijven en de eventuele kosten van noodzakelijk geachte maatregelen op de overtreder te verhalen. De uitvoering van het beleid ligt bij de NVWA.

Exotische insecten kunnen tropische ziekten met zich meebrengen. Bij de import van gebruikte banden en het plantje lucky bamboe zijn in het verleden tijgermuggen Nederland binnengekomen.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Eindelijk neemt VWS met de mond een stukje verantwoordelijkheid voor een landelijk  thema op terrein van Public Health in de leefomgeving. Nu zien hoe lang het duurt en wat het resultaat wordt.
  De samenwerking met EZ (NVWA) klinkt utopisch.
  er is nog geen enkel VWS onderwerp bij EZ ondergebracht zonder economische drijfveer.
  Muggenbestrijding gaat voornamelijk over voorkomen van toekomstige ziektelast en hinder. Niet echt EZ onderwerpen. Wel zeer noodzakelijk omdat toenemende internationale handel en verkeer en gebrek aan toezicht de insleep van exoten vergroot. De opwarming vergroot het leefgebied van de insecten en het is wachten tot ziekten als West-Nile zich melden. Denque kan in de Nederlandse populatie prima overleven. Er zijn grote leefgebieden in de rurale omgeving voor de vectoren en wanneer de omgevingswet zich ontvouwt neemt toezicht en handhaving verder af.

 • schoenmakers1

  we zouden ook wat minder overstroom en moerasgebieden kunnen maken, zou alles maken in de toekomst met de schadelijke insecten, nog beter, alle gebieden die de afgelopen jaren gemaakt zijn terug in cultuur brengen

 • Hogman1

  #2 U heeft humor, geloof mij maar dat is iets wat niet gaat gebeuren.
  Zie het maar als vloeken in de kerk

 • Burnetti

  #2: De tijgermug leeft in stedelijke gebieden bij mensen en niet in moerassig gebied.

 • agratax2

  Waarom vragen ons niet af 'Hoe komen deze diertjes hier?' Dan volgt de vraag 'weegt dit risico op tegen de handels voordelen behaalt met de Vrije Wereld Markt?' Deze vrije markt is de mede oorzaak van de import van deze ziekte risico's. Volgens mij moet de verantwoordelijkheid niet alleen de verantwoordelijkheid van VWS maar meer de verantwoordelijkheid van EZ. EZ kan de regels zo aanscherpen dat import van deze ziekteverwekkers nagenoeg NUL wordt. Helaas dan is de Vrije Wereldhandel ingeperkt. Als mensen zullen we de keuze moeten maken tussen Gezondheid en Handel / Economie. Economie waar enkelen hun voordeel mee doen en de massa het risico loopt. 

 • agro1


  briljant idee: inwijkelingen zijn een verijking van onze samenleving. liefdevol opnemen. och, valt verder wel mee. ik verwacht wel actie, harde actie van de zich marianne t noemende mevr. k.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.