Home

Nieuws 6 reacties

Minder landbouwgrond verhandeld

Apeldoorn - Het beperkte aanbod van koopgrond is terug te zien in de cijfers van het Kadaster. Er is in de periode december 2014 tot en met mei 2015 ruim 22.500 hectare landbouwgrond van eigenaar verwisseld.

Dat is ruim 3 procent minder vergeleken met dezelfde periode een jaar daarvoor. De afname was vooral te zien bij bouwland. Ook daalde het aantal transacties van gras- en bouwland (-7 procent).

Uit de berekeningen van Boerderij, op basis van cijfers van het Kadaster, blijkt dat landbouwgrond in de periode december 2014 tot en met mei 2015 gemiddeld €55.133 per hectare opbracht (gewogen gemiddelde). Vergeleken met een half jaar daarvoor is landbouwgrond ruim €1.500 per hectare duurder geworden.

Bouwland boven een ton

In de Noordoostpolder wordt nog altijd het meest betaald voor bouwland, namelijk gemiddeld ruim €110.000 per hectare in de periode december 2014 tot en met mei dit jaar. Vergeleken met de periode december 2013 tot en met mei 2014 is dat €40.000 per hectare meer. In de Zuidelijke IJsselmeerpolders ligt de waarde van bouwland nu rond de €80.000 per hectare. Dat is ruim €7.000 per hectare meer vergeleken met dezelfde periode een jaar daarvoor. Een opmerking is wel op zijn plaats, want er vinden nauwelijks transacties plaats in Flevoland. Er komt daar maar mondjesmaat grond op de markt.

De waarde van grasland is in de laatste maanden vooral gestegen in de Noordelijke drie provincies en Overijssel, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het aantal transacties ligt daar ook opvallend hoger. Vooral in Friesland.

Zowel makelaarsvereniging NVM als VBO Makelaar verwachten dat de grondprijs de komende maanden licht blijft stijgen vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod.

Laatste reacties

 • vandenbrand

  maak je borst maar nat, met deze melk en aardappelprijzen

 • LUCTOR

  Ook in andere regio,s wordt al een ton of meer betaald met de fosfaat beperkende maatregelen opkomst zal een ton per ha het uitgangs punt worden.

 • maiskolf

  De meesten kopen grond niet van de lopende rekening hoor! Daar doet een toevallige  daling van de melkprijs niet van af. De melkprijs zal ook weer gaan stijgen hoor.

 • veldzicht

  Markerwaard droogleggen.

 • Zuperboer

  Heej veldzicht breng die rode geldwolven in Den Haag niet op een idee. Dan vullen zij de kas en zijn wij onze oudedagvoorziening kwijt. ;)

 • veldzicht

  Waarom Zuperboer? Jij, je kinderen en kleinkinderen zullen het wel niet meer maken.die rooie rakkers willen helmaal niks, als ze het toen voor het zeggen hadden werd er niet een polder droog gelegd inclusief de afsluitdijk niet aangelegd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.