Home

Nieuws

Miljoenenboete voor Belgische supermarkten vanwege prijsafspraken

Brussel - Achttien Belgische supermarkten waaronder Carrefour en Delhaize hebben een boete van € 174 miljoen opgelegd gekregen door de Belgische Mededingingsautoriteit.

De bedrijven hebben jarenlang prijsafspraken gemaakt. Door die afspraken hebben consumenten teveel betaald voor drogisterij-, parfumerie- en hygiëneproducten. Het Nederlandse Unilever kreeg een boete opgelegd van €6,7 miljoen.

De hoogste boetes kregen de supermarkten Carrefour (€36,4 miljoen) en Colruyt (€31,6 miljoen) opgelegd. Het Franse bedrijf Carrefour heeft een Belgische tak met zo'n zevenhonderd vestigingen.

Delhaize, de fusiekandidaat van het Nederlandse Ahold, werd voor bijna €25 miljoen beboet. Betrokken leveranciers zijn behalve Unilever onder meer ook Procter & Gamble (P&G), L'Oréal, Henkel en GSK. Onder hen is de hoogste boete voor P&G, dat €29 miljoen moet afdragen.

Het was Colgate-Palmolive die de praktijken, die plaatsvonden tussen 2002 en 2007, aan het licht bracht. Dat is de reden dat het bedrijf geen boete heeft opgelegd gekregen. Ook GSK en Reckitt Benckiser hebben gebruikgemaakt van de clementieregeling. Zij kregen een korting op hun boete.

Alle achttien bedrijven hebben hun deelname aan het kartel toegegeven en de voorgestelde sanctie aanvaard, volgens de Belgische mededingingsautoriteit. De boete werd daarop met 10 procent verlaagd. Tegen de beslissing is geen beroep meer mogelijk.

Een gevolg van de boete is dat het Belgische supermarktconcern Colruyt zijn winstverwachting voor dit jaar heeft aangepast. Delhaize had al rekening gehouden met de boete en nam in het eerste kwartaal al een zogeheten voorziening. Deze is wel lager dan de uiteindelijke straf.

Of registreer je om te kunnen reageren.